ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:54:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτώση ρεκόρ του πληθωρισμού στην Τουρκία, αίνιγμα τα επιτόκια

Σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 2,5 ετών βρέθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανοίγοντας την όρεξη του Ερντογάν για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Ο τουρκικός πληθωρισμός έπεσε σε μονοψήφια ποσοστά προαλείφοντας μια ακόμα πιθανή σύγκρουση του Τούρκου προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που άφησε υπόνοιες πως δεν υπάρχει χώρος για περισσότερη μείωση των επιτοκίων.

Χάρις σε μια πιο σταθερή λίρα σε συνδυασμό με την χαμηλότερη ζήτηση μετά την ύφεση και τις επιπτώσεις που εξασθενούν μετά την άνοδο των τιμών πέρσι, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο των προβλέψεων τον τελευταίο μήνα και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, ο πληθωρισμός επεσε στο 9,3% από το 15% που είχε βρεθεί τον Αύγουστο, κάνοντας το πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας να βρίσκεται ανάμεσα στα υψηλότερα των αναδυόμενων αγορών.

«Η μεγάλη πρόκληση εδώ είναι να μπορέσει να υπάρξει διαχείριση τις πολιτικές πτυχές αυτού» δηλώνει ο Ιναν Ντεμίρ, οικονομικός αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο. «Το κενό μεταξύ του επιτοκίου που βρίσκεται στο 16,5% και ενός μονοψήφιου ποσοστού πληθωρισμού είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου». Η πτώση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο οδηγεί τα επιτόκια της Τουρκίας υψηλότερα.

Τα καλά νέα μπορούν να μετατραπούν σε πονοκέφαλο για τον κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Γιουσάλ, καθώς ο προκάτοχος του, είχε απολυθεί επειδή δεν είχε μειώσει τα επιτόκια αρκετά γρήγορα. Αν και ο Ερντογάν παραμένει εμμονικός με τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού που πιστεύει οτι μόνο αυτά μπορούν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο Γιουσαλ άφησε να εννοηθεί αυτό τον μήνα πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να μετριάσει τον ρυθμό της με το κόψμο των επιτοκίων μετά την εμπροσθοβαρή νομισματική χαλάρωση του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε πως κατά την διάρκεια της θητείας του η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης συμπεριλαμβανόμενοι και μια κίνηση ρεκόρ στον πρώτο του μήνα στο γραφείο.

Σύμφωνα με τον Ζιαντ Νταουντ, οικονομικό αναλυτή του Bloomberg «ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε αρκετά όχι επειεδή η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, όπως μπορεί να ισχυριστεί ο τούρκος πρόεδρος, αλλά εξαιτίας των ισχυρών επιπτώσεων βάσης που συνδέονται με την λίρα. Η νομισματική επίπτωση θα επιβραδύνει την αύξηση των τιμών μετά τον Οκτώβριο πριν γυρίσει σε πληθωριστική αργότερα μέσα στον χρόνο, περιορίζοντας τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας για ελιγμούς».

Η κυβέρνηση προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου στο 12% με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας να κάνουν λόγο για 13,9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέθεσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου έως τις προεδρικές εκλογές, οδηγώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η λίρα της Τουρκίας πριν τις εκλογές

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005.