ΓΔ: 2155.35 3.90% Τζίρος: 241.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:00
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
Φώτο: Shutterstock

Η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει αποστολή φρεγάτας για την υπεράσπιση της Κύπρου

Η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει την αποστολή ιταλικής φρεγάτας κοντά στην Κύπρο για ενίσχυση της ασφάλειας και εξουδετέρωση drone, σύμφωνα με τη La Repubblica. Η φρεγάτα Schergat μπορεί να φτάσει στην Κύπρο εντός 48 ωρών.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής φρεγάτας για την εξουδετέρωση drone και την υπεράσπιση της Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθεί μια ιταλική φρεγάτα προς την περιοχή της Κύπρου, ως συμβολή στην ενίσχυση της ασφάλειας του νησιού.

 Το πολεμικό πλοίο διαθέτει συστήματα ικανά να καταρρίψουν τα drone της Τεχεράνης, κάτι που θεωρείται αναγκαίο λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ωρών.

Η La Repubblica σημειώνει ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία διατηρούσε τη φρεγάτα Virginio Fasàn στην ανατολική Μεσόγειο. Μια δεύτερη φρεγάτα, η Schergat, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Σικελίας και μπορεί να φτάσει στην Κύπρο εντός 48 ωρών.

Τα συγκεκριμένα στρατιωτικά πλοία είναι εξοπλισμένα με προηγμένο αμυντικό σύστημα ραντάρ, ικανό να εντοπίζει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή πυραύλους σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων. Παράλληλα, διαθέτουν πυραύλους Aster 30 με ακτίνα δράσης 100 χιλιομέτρων.

Τα πληρώματα των δύο φρεγατών, και ιδιαίτερα της Fasàn, έχουν αντιμετωπίσει επί μακρόν επιθέσεις από drone και πυραύλους κρουζ που προέρχονται από την Υεμένη και χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. 

Πλέον, είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ως ασπίδα για την Κύπρο και την προστασία των εμπορικών πλοίων, καταλήγει η εφημερίδα της Ρώμης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Κύπρος δεν έχει καμία ανάμειξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη, εκφράζοντας διαμαρτυρία για την επίθεση με ντρόουν στη βρετανική βάση στην Κύπρο, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται και ζητώντας να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΥΠΕΞ Ιταλίας κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη για την επίθεση με ντρόουν στην Κύπρο

Το ιταλικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση με ντρόουν στην Κύπρο. Ο Αντόνιο Ταγιάνι ξεκαθάρισε ότι Ιταλία και Ευρώπη δεν εμπλέκονται και δεν θέλουν συμμετοχή στον πόλεμο.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Κομισιόν: 4 χώρες στην «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» έως τα μέσα 2026

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Πρώτη Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εγκαινιάζοντας τον Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης και προτείνοντας τη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για χώρες υπό μεταναστευτική πίεση.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπιστοσύνη Ιταλίας στην κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το 2026, δηλώνει ο Σίλι

Σε δεξίωση για τα 65 χρόνια ανεξαρτησίας της Κύπρου στη Ρώμη παρευρέθηκαν Ιταλοί αξιωματούχοι και ξένοι πρέσβεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σίλι τόνισε τις βαθιές, διαχρονικές σχέσεις Ιταλίας-Κύπρου και τη δυνατή φιλία τους.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Επικίνδυνη η αποστολή Global Sumud Flotilla στη Γάζα»

Η Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη δράση της «Global Sumud Flottilla» για τη Γάζα και πρότεινε να δοθεί η βοήθεια μέσω του Λατινικού Πατριαρχείου, με συνεργασία Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, αναμένοντας απάντηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Επενδυτικό στοίχημα 6,1 δισ. για την αναβάθμιση των δικτύων

Με επενδυτικό σχέδιο 6,1 δισ. έως το 2031 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών προσβλέπει στη ολοκλήρωση κρίσιμων έργων. Για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μόνο το 6% των θαλάσσιων ερευνών έχουν ολοκληρωθεί.