ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
Συμβολική απεικόνιση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν με υψωμένες γροθιές-σημαίες.

Λευκός Οίκος: Σε καλό δρόμο οι ΗΠΑ για τον έλεγχο του εναέριου Ιράν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τον ιρανικό εναέριο χώρο και αναμένουν την ολοκλήρωση των στόχων σε 4-6 εβδομάδες, ενώ εξετάζουν υποψηφίους για την ηγεσία του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καλό δρόμο για τον έλεγχο του ιρανικού εναέριου χώρου, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ. Όπως ανέφερε, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι εφικτοί αμερικανικοί στόχοι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, η Λέβιτ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ηγεσία του Ιράν. Η δήλωση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ρόιτερς, στην οποία τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμπλακούν στη διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη της χώρας.

«Γνωρίζω πως υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που οι υπηρεσίες πληροφοριών μας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζουν, όμως δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το θέμα αυτό», δήλωσε η Λέβιτ, αποφεύγοντας να αποκαλύψει περαιτέρω πληροφορίες.

Στη χθεσινή του συνέντευξη, ο Τραμπ ανέφερε ότι θεωρεί απίθανο ο επόμενος ηγέτης του Ιράν να είναι ο γιος του εκλιπόντος ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο τελευταίος συγκαταλέγεται μεταξύ των επικρατέστερων για τη διαδοχή του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε σε στρατιωτικό πλήγμα κατά την έναρξη του πολέμου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία με το Ιράν πέραν της «άνευ όρων παράδοσης». «Αυτό που ο πρόεδρος εννοεί είναι ότι όταν εκείνος, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθορίσει πως το Ιράν δεν αποτελεί πλέον απειλή για τις ΗΠΑ και οι στόχοι της επιχείρησης Επική Οργή επιτευχθούν πλήρως, τότε το Ιράν θα βρίσκεται ουσιαστικά σε μια θέση άνευ όρων παράδοσης, είτε το λένε κι οι ίδιοι είτε όχι», υπογράμμισε η Λέβιτ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κινδυνεύει να περιπλακεί η κατάσταση αν η Κίνα μπει στο Ιράν

Ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζέιμσον Γκριρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αλλά η εμπλοκή του Πεκίνου στο Ιράν, αντίθετα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα δυσκολέψει τα πράγματα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν αποφασίζει για την τύχη της εκεχειρίας λόγω Λιβάνου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς τόνισε πως η ιρανική ηγεσία αποφασίζει αν η εκεχειρία θα καταρρεύσει λόγω του Λιβάνου, με αφορμή τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ που άφησαν 182 νεκρούς και 890 τραυματίες στη χώρα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλεί με απόσυρση από τη συμφωνία ΗΠΑ αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Λίβανο

Το Ιράν απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία εκεχειρίας με τις ΗΠΑ αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Λίβανο, ενώ προσδιορίζει πιθανούς στόχους για αντίποινα στις ισραηλινές επιθέσεις, αναφέρει ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο Tasnim.
Δοχεία ραδιενεργού ουρανίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θα πάρουμε το ιρανικό ουράνιο με κάθε μέσο, δηλώνει ο Υπ. Άμυνας

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, διεμήνυσε στο Ιράν πως αν δεν παραδώσει το ουράνιό του, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να το αποκτήσουν με κάθε μέσο. Τόνισε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στη Μέση Ανατολή.