ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone

Επίθεση του Ιράν με drones σε κοίτασμα πετρελαίου και διυλιστήριο στο Ιράκ

Δύο drones συνετρίβησαν κοντά στο πετρελαϊκό κοίτασμα της Μαζνούν στο νότιο Ιράκ, που είχε ήδη διακόψει τη λειτουργία του.

Δύο drones κατέπεσαν κοντά σε μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων στο νότιο Ιράκ, το οποίο είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία του, σύμφωνα με αξιωματούχο του πετρελαϊκού τομέα της χώρας. Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το κοίτασμα στη Μαζνούν, που αποτέλεσε στόχο νυκτερινής επίθεσης, βρίσκεται στην επαρχία Βασόρα και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα του νότιου Ιράκ. Η χώρα, μέλος του ΟΠΕΚ, αντλεί περίπου το 90% των εσόδων της από την παραγωγή πετρελαίου.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα. Το Ιράν έχει αποκλείσει το Στενό του Χορμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ στο Ιράκ φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες κατηγορούνται για επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, δύο drones κατέπεσαν σε πυλώνες τηλεπικοινωνιών κοντά στις εγκαταστάσεις της Μαζνούν, ανέφερε αξιωματούχος του ιρακινού πετρελαϊκού τομέα. «Δεν υπάρχουν ούτε υλικές ζημιές ούτε θύματα», δήλωσε, προσθέτοντας πως «η παραγωγή είχε ήδη ανασταλεί» πριν την επίθεση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου, Σάχεμπ Μπαζούν, επιβεβαίωσε το περιστατικό, σημειώνοντας ότι «ένα drone έπεσε και εξερράγη, αλλά το δεύτερο δεν εξερράγη». Ανέφερε επίσης ότι η πετρελαιοπηγή «επηρεάστηκε», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει αν τα drones καταρρίφθηκαν ή συνετρίβησαν.

Επιθέσεις σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις

Παράλληλα, πηγές από τις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι το διυλιστήριο Λανάζ, δυτικά της Αρμπίλ, δέχθηκε επίθεση με drones, προκαλώντας μικρές ζημιές. Το διυλιστήριο συνεχίζει ωστόσο να λειτουργεί κανονικά.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση έχει οδηγήσει πολλές δυτικές εταιρείες υδρογονανθράκων να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ. Οι αρχές επιδιώκουν να διατηρήσουν την παραγωγή στα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές πετρελαιοπηγές έχουν δεχθεί επιθέσεις με drones, κυρίως στην περιοχή της Βασόρας αλλά και στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν. Εκεί, οι δραστηριότητες εξόρυξης έχουν σχεδόν ανασταλεί, με εξαίρεση μια περιορισμένη παραγωγή για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επίθεση δύο drones σε πεδίο πετρελαίου στη Βόρεια Ρουμάιλα

Δύο drones χτύπησαν πετρελαϊκό πεδίο στη Βόρεια Ρουμάιλα του νότιου Ιράκ, τραυματίζοντας τρεις Ιρακινούς εργαζόμενους. Το πεδίο διαχειρίζεται η BP. Λίγο νωρίτερα, drone είχε πλήξει και αποθήκες στη Βασόρα ξένων εταιρειών.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Κλείσιμο τριών φυλακίων με Ιράν μετά τον εντοπισμό drone εκτοξευτήρων

Το Ιράκ έκλεισε τρία φυλάκια στα σύνορα με το Ιράν, μετά από επίθεση με drones κατά σαουδαραβικού αγωγού που ξεκίνησε από έδαφός του. Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον τοπικό στρατιωτικό διοικητή στη Μισάν, όπου εντοπίστηκε η εκτόξευση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στον αγωγό Σαουδικής Αραβίας με drones από το Ιράκ

Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει ότι drones από το Ιράκ χτύπησαν τον πετρελαιαγωγό Ανατολής-Δύσης. Το Ριάντ δεν απάντησε άμεσα, αλλά διατηρεί το δικαίωμα αντίδρασης για να προστατεύσει κυριαρχία και υποδομές.
Κοινοβούλιο Κουρδιστάν Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ο διεθνής συνασπισμός αρχίζει την αποχώρησή του από Κουρδιστάν

Ο διεθνής αντιζιχαντιστικός συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ ξεκίνησε την αποχώρησή του από το Ιρακινό Κουρδιστάν, ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο Ιράκ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως συμφώνησαν Βαγδάτη και Ουάσιγκτον.
Βιομηχανική φωτιά διυλιστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτο πλήγμα με drones σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Βόρεια Σιβηρία

Βιομηχανική μονάδα στο Νόβι Ουρένγκοϊ της Ρωσίας τυλίχθηκε στις φλόγες έπειτα από επίθεση με drone. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες, ενώ η ζημιά βρίσκεται υπό εκτίμηση.