ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Σλοβενίας κυματίζει
Η εθνική σημαία της Σλοβενίας κυματίζει μπροστά από συννεφιασμένο ουρανό.

Σλοβενία: Διαρροή παράνομων ηχογραφήσεων διαφθοράς πριν τις εκλογές

Η σλοβενική κυβέρνηση καταγγέλλει «επίθεση στη δημοκρατία» μετά τη δημοσιοποίηση παράνομων ηχογραφήσεων που φέρεται να αποκαλύπτουν διαφθορά, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ενώ οι βασικοί υποψήφιοι κινούνται κοντά στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας καταδίκασε σήμερα αυτό που χαρακτήρισε ως «επίθεση στη δημοκρατία», μετά τη δημοσιοποίηση παράνομων ηχογραφήσεων συνομιλιών που φέρεται να αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι των φιλελεύθερων της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκόλομπ. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Από τις αρχές Μαρτίου, κυκλοφόρησαν μέσω ανώνυμων πηγών βίντεο στα οποία εμφανίζονται να συνομιλούν ένας γνωστός Σλοβένος λομπίστας, ένας δικηγόρος, ένας πρώην υπουργός και ένας επιχειρηματίας. Στα βίντεο, οι συμμετέχοντες συζητούν τρόπους πιθανής επιρροής σε πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις στην κυβέρνηση του Γκόλομπ, με στόχο την επιτάχυνση διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων.

Μέρος των εμπλεκομένων ανέφερε ότι βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με άτομα που παρουσιάζονταν ως εκπρόσωποι ξένων επενδυτών, οι οποίοι φέρονται να τους χειραγώγησαν προκειμένου να εκθέσουν την κυβέρνηση.

Καταγγελίες για εμπλοκή της Black Cube

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαζί με έναν δημοσιογράφο και δύο ερευνητές, υποστήριξαν ότι τα βίντεο προέρχονται από την ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Black Cube, η οποία φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το SDS του Γιάνσα.

Η υπουργός Εξωτερικών Τάνια Φάγιον δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως «πρόκειται για ευθεία επίθεση στην εθνική κυριαρχία μας» και πρόσθεσε ότι, εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων, «πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία».

Ο Νίκα Κόβατς, διευθυντής του «Ινστιτούτου 8ης Μαρτίου», τόνισε ότι τα βίντεο μοιάζουν με εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από εκλογές σε άλλες χώρες, τα οποία αποδίδονται συχνά στη δράση της Black Cube.

Ο δημοσιογράφος Μπόρουτ Μέκινα του περιοδικού Mladina ανέφερε ότι ανακάλυψε πως στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν τρεις φορές τη Λιουμπλιάνα στα τέλη του 2025 και ότι, σύμφωνα με πηγές του, στην τελευταία επίσκεψή τους στις 22 Δεκεμβρίου, ο Γιάνσα τους δέχθηκε στην έδρα του SDS.

Από την πλευρά του, το SDS του Γιάνσα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι δεν γνωρίζει την εταιρεία Black Cube και καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου διαφθορά της αριστερής ελίτ», η οποία, όπως αναφέρει, αποκαλύπτεται μέσα από τα επίμαχα βίντεο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πραγματική δύναμη απέναντι στη ΝΔ

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για θράσος σχετικά με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και επικρίνει τη μεταφορά του στην ΑΑΔΕ. Παράλληλα, καταλογίζει στη ΝΔ λαϊκισμό, τονίζοντας ότι δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΛΓΑ.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση βουτηγμένη στα σκάνδαλα, απαραίτητη η πολιτική αλλαγή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά κυβέρνησης και πρωθυπουργού, κατηγορώντας τους για συγκάλυψη σκανδάλων, θεσμική εκτροπή και αναξιοπιστία, ζητώντας πολιτική αλλαγή.
Στέφανος Φάμελλος ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και διαφθορά

Ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση στη Βουλή, κατηγορώντας τη για εκτεταμένη διαφθορά, υποβάθμιση θεσμών και συγκάλυψη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου καταλόγισε εμπλοκή και προστασία υπουργών και συνεργατών.