ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση μηνύει το Χάρβαρντ για διακρίσεις κατά Εβραίων φοιτητών

Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε μήνυση στο Χάρβαρντ, κατηγορώντας το για αμέλεια προστασίας Εβραίων και Ισραηλινών φοιτητών και ζητώντας να ανακτήσει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά φερόμενου αντισημιτισμού.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε σήμερα τη νομική της αντιπαράθεση με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καταθέτοντας μήνυση στην οποία το κατηγορεί ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους Εβραίους και Ισραηλινούς φοιτητές. Παράλληλα, επιδιώκει να ανακτήσει δισεκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια που έχουν ήδη διατεθεί στο ίδρυμα.

Το Χάρβαρντ βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή αλλαγών στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα οποία ο Τραμπ κατηγορεί για «ριζοσπαστικές αριστερές ιδεολογίες» και αντισημιτικές τάσεις. Ο ίδιος έχει απειλήσει να παρακρατήσει ή να ανακτήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα αυτά.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το Χάρβαρντ επιδεικνύει εσκεμμένη αδιαφορία απέναντι σε περιστατικά εχθρικότητας στους χώρους του και δεν εφαρμόζει τους κανονισμούς του όταν τα θύματα είναι Εβραίοι ή Ισραηλινοί.

«Οι εκπαιδευτικοί και η διοίκηση του Χάρβαρντ έκλεισαν τα μάτια μπροστά στον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των Εβραίων και των Ισραηλινών», αναφέρεται στο νομικό έγγραφο. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο «επέτρεψε σε αντι-Ισραηλινούς διαδηλωτές να καταλάβουν τις βιβλιοθήκες του» και να διατηρήσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας για 20 ημέρες, παραβιάζοντας την πολιτική του ιδρύματος.

Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από το δικαστήριο να αποφανθεί ότι το Χάρβαρντ παραβίασε τη σύμβασή του με το ομοσπονδιακό κράτος, επιτρέποντάς της να σταματήσει την καταβολή «δισεκατομμυρίων» σε ομοσπονδιακά κονδύλια και να διεκδικήσει την επιστροφή ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.

Η μήνυση αυτή ακολουθεί δηλώσεις του προέδρου Τραμπ πριν από δύο μήνες, όταν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την ανάκτηση 1 δισ. δολαρίων από το Χάρβαρντ, μετά από έρευνες για τις πολιτικές των σχολών του. Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι ο Τραμπ είχε απορρίψει αίτημα για καταβολή 200 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται επίσης για συνέχεια προηγούμενης μήνυσης, με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου, στην οποία η κυβέρνηση κατηγορεί το πανεπιστήμιο ότι δεν συνεργάστηκε με ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με τη χρήση της φυλής ως κριτηρίου στις διαδικασίες εισαγωγής.

Η νέα μήνυση υποστηρίζει ότι η στάση του Χάρβαρντ παραβιάζει τον Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1964, ο οποίος απαγορεύει διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος ή εθνικής προέλευσης σε προγράμματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Αν και δεν διευκρινίζεται το ακριβές ποσό που διεκδικεί η κυβέρνηση, το Χάρβαρντ αναμένεται να λάβει πάνω από 2,6 δισ. δολάρια μόνο από το υπουργείο Υγείας.

Αντίδραση του Χάρβαρντ

Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε τη μήνυση της κυβέρνησης Τραμπ «άλλη μια προσχηματική ενέργεια αντιποίνων», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης στη διοίκησή του. Επισημαίνει ότι παραμένει δεσμευμένο στον σεβασμό και την προστασία των μελών της εβραϊκής και ισραηλινής κοινότητας.

Το Χάρβαρντ τονίζει πως οι ενέργειές του αποδεικνύουν το αντίθετο από αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «εσκεμμένη αδιαφορία» και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον της δικαιοσύνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η προειδοποίηση για ΤΝ που καταστρέφει την ανθρωπότητα είναι φάρσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φάρσα» τους φόβους για καταστροφή της ανθρωπότητας από την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά τις εκκλήσεις κορυφαίων στελεχών τεχνολογίας για επιβράδυνση της ανάπτυξής της και επιβολή ελέγχων ασφαλείας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν ζητά «απεγνωσμένα» συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν επιδιώκει συμφωνία με τις ΗΠΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και ανεβαίνουν οι ανησυχίες για τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό πετρελαίου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να μην στοχεύουν ενέργεια

Ο Τραμπ δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να μην στοχεύουν η μία τους ενεργειακούς στόχους της άλλης, επισημαίνοντας πως η αύξηση τιμών στο ντίζελ οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέφτεται να δημοσιοποιήσει έγγραφα για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Τραμπ δήλωσε πως θα εξετάσει το αίτημα συγγενών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου για δημοσιοποίηση περισσότερων αρχείων, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε την άρση δασμών στο ιρλανδικό ουίσκι, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο του Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο πόλεμος με το Ιράν αναμένεται να τελειώσει φέτος, πιθανότατα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, προκαλώντας μείωση στις τιμές πετρελαίου. Τόνισε επίσης ότι το Ιράν επιδιώκει νέα συμφωνία.