ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
Φώτο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Credits: Shutterstock

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Τεχεράνη απείλησε να πλήξει ζωτικές υποδομές στη Μ. Ανατολή, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Μπάιντεν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ εντός 48 ωρών, προειδοποιώντας για χτυπήματα σε δίκτυα ενέργειας συνδεδεμένα με ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η Τεχεράνη απείλησε σήμερα να πλήξει κρίσιμες υποδομές στη Μέση Ανατολή, απαντώντας άμεσα στο τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ εντός 48 ωρών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα καταστραφούν οι ιρανικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

«Εάν το Ιράν δεν ανοίξει πλήρως, χωρίς απειλή, το Στενό του Χορμούζ εντός 48 ωρών από αυτή τη χρονική στιγμή, οι ΗΠΑ θα πλήξουν και θα αφανίσουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειάς τους, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Η Τεχεράνη απάντησε πως, αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει την απειλή της, ο ιρανικός στρατός θα στοχοθετήσει υποδομές «ενέργειας, τεχνολογίας, πληροφοριών και αφαλάτωσης νερού» που συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Κατά την 23η ημέρα του πολέμου, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με τα κοινά πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν, οι επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγματα «στην καρδιά της Τεχεράνης», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έπληξε δύο φορές χθες το νότιο Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές και πολλούς τραυματισμούς. Το πρώτο πλήγμα στόχευσε κατοικημένη περιοχή στη Ντιμόνα, όπου βρίσκεται στρατηγικό κέντρο πυρηνικής έρευνας, τραυματίζοντας περίπου 30 ανθρώπους, εκ των οποίων ένας σοβαρά.

Το δεύτερο πλήγμα σημειώθηκε στην πόλη Αράντ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 84 ανθρώπων, δέκα εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο βράδυ στη μάχη για το μέλλον μας», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας σε όλα τα μέτωπα».

Πυρηνικές εγκαταστάσεις στο στόχαστρο

Η τέταρτη εβδομάδα της σύγκρουσης ξεκίνησε με επιθέσεις κατά πυρηνικών υποδομών. Στοχοθετώντας τη Ντιμόνα, το Ιράν υποστήριξε ότι ανταπέδωσε το πλήγμα του Ισραήλ εναντίον μιας από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στη Νατάνζ, νότια της Τεχεράνης.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «δεν έχει ενημερωθεί» για τέτοιο πλήγμα, ενώ το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε πως επρόκειτο για αμερικανική ενέργεια. Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι «δεν παρατηρήθηκε διαρροή ραδιενεργών υλικών» στη Νατάνζ, που είχε επίσης βομβαρδιστεί στις αρχές Μαρτίου.

«Δεν εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας», ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για την επίθεση στη Ντιμόνα, επισημαίνοντας ότι «δεν υπήρξαν ενδείξεις ζημιάς» στο ισραηλινό κέντρο πυρηνικών ερευνών.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι απηύθυνε έκκληση «για μέγιστη στρατιωτική αυτοσυγκράτηση» ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής. Το Ισραήλ θεωρείται η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αν και δεν το έχει επιβεβαιώσει επισήμως.

Κλιμάκωση στον Κόλπο και ενεργειακές επιπτώσεις

Παράλληλα, η Τεχεράνη συνεχίζει τα αντίποινα εναντίον χωρών του Κόλπου, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό υδρογονανθράκων. Σήμερα, τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι στόχευσαν την περιοχή του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία. Ένας αναχαιτίστηκε, ενώ δύο έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο ανέφερε και την καταστροφή αρκετών drones.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν επίσης ότι αναχαιτίζουν επιθέσεις με πυραύλους και drones από το Ιράν. Ο αποκλεισμός του Στενού του Χορμούζ έχει προκαλέσει απότομη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, «άγνωστο βλήμα» εξερράγη κοντά σε φορτηγό πλοίο που έπλεε στον Κόλπο, βόρεια της Σάρτζα, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία διαβεβαίωσε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Περίπου είκοσι χώρες, μεταξύ αυτών τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, έχουν δηλώσει «έτοιμες να συμβάλουν στις προσπάθειες» για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέφτομαι σταδιακή μείωση επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή

Τρεις εβδομάδες διαρκεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, χωρίς άμεσο τέλος. Ο Τραμπ άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι πιθανώς να αρχίσει σταδιακή μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα σε Νουρ και Κασπία – Καταστροφή 16 ιρανικών πλοίων

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στην περιοχή Νουρ, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, ενώ το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανέφερε πλήγματα σε 16 πλοία στον Κόλπο από ΗΠΑ και Ισραήλ.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στον πόλεμο κατά του Ιράν, ώστε να έχει περισσότερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Χορμούζ, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Αμπάς Αραγκτσί πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο πόλεμος λήγει μόνο με εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθεί, λέει ο Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά ΗΠΑ και Ισραήλ θα λήξει μόνο αν το Ιράν διασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί και δοθούν αποζημιώσεις, αναφερόμενος στις συγκρούσεις του Ιουνίου 2025 και τις διαδοχικές επιθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ λέει «όχι» σε διαπραγματεύσεις ειρήνης με το Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε προσπάθειες συμμάχων για διαπραγματεύσεις τερματισμού του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές. Το Ιράν αρνείται εκεχειρία χωρίς διακοπή επιθέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ Ομάν προσπαθεί να μεσολαβήσει.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τους εχθρούς μας παντού

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τους εχθρούς του, μετά την επίθεση ιρανικών πυραύλων σε ισραηλινές πόλεις που άφησε δεκάδες τραυματίες. Επικοινώνησε με τους τοπικούς δημάρχους και ζήτησε άμεση στήριξη.