Η κυβέρνηση του Μεξικού καταδίκασε τον θάνατο υπηκόου της χώρας, που βρισκόταν υπό κράτηση της αμερικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE), απαιτώντας τη διενέργεια έρευνας για τις «σοβαρές παραλείψεις» στο κέντρο όπου κρατούνταν ο μετανάστης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος αυτός θάνατος ανεβάζει σε 14 τον αριθμό των Μεξικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους υπό κράτηση της ICE ή κατά τη διάρκεια αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τραμπ έχει εξαπολύσει μια εκτεταμένη αντιμεταναστευτική εκστρατεία από την επιστροφή του στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 2025.
Ο πιο πρόσφατος θάνατος σημειώθηκε στην Καλιφόρνια το βράδυ της Τετάρτης. Ο κρατούμενος μεταφέρθηκε από το κέντρο κράτησης στην Αντελάντο σε νοσοκομείο της Βίκτορβιλ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, όπως ανέφερε το μεξικανικό ΥΠΕΞ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο.
Το υπουργείο κάλεσε τις αρχές των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι «δεν θα επαναληφθούν τέτοιες οικτρές υποθέσεις» και ζήτησε «άμεση επιθεώρηση στο κέντρο της Αντελάντο», επικαλούμενο σοβαρές παραλείψεις και ανεπαρκή ιατρική φροντίδα στους κρατούμενους.
Την Τετάρτη, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ τόνισε την ανάγκη να «γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε με αυτές τις μορφές κράτησης».
Κατά το 2025, τουλάχιστον 30 άνθρωποι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση της ICE, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων από το 2004, χρονιά που ακολούθησε την ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.