Το ΝΑΤΟ αποτελεί στρατιωτική συμμαχία που εγγυάται την ασφάλεια της ευρωατλαντικής ζώνης και δεν έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις στο Στενό του Χορμούζ, οι οποίες θα παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Αλίς Ρυφό.
«Επιτρέψετε μου να σας υπενθυμίσω τι είναι το ΝΑΤΟ. Είναι μία στρατιωτική συμμαχία που ασχολείται με την ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής. Δεν είναι σχεδιασμένη για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στα Στενά του Χορμούζ, πράγμα που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Αλίς Ρυφό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Forum Guerres et Paix στο Παρίσι (Διάσκεψη Πόλεμοι και Ειρήνη).
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ, καθώς –όπως είπε– οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν τον στήριξαν στον πόλεμό του κατά του Ιράν, σύμφωνα με συνέντευξή του στην Daily Telegraph.
Ανησυχία για επιθέσεις κατά γαλλικών δυνάμεων
Μετά την επιστροφή της από τον Λίβανο, η Αλίς Ρυφό υπογράμμισε ότι οι γαλλικές ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος «απολύτως απαράδεκτου εκφοβισμού».
«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς τους Ινδονήσιους. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους στρατιώτες μας, που έχουν γίνει στόχος απαράδεκτου εκφοβισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στις 28 Μαρτίου σημειώθηκαν τρία περιστατικά ανάμεσα στις γαλλικές δυνάμεις και τον ισραηλινό στρατό, ενώ τρεις Ινδονήσιοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο.