ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αστική περιοχή Λιβάνου

Εντάσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ με νεκρούς και δηλώσεις αιχμής

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας για πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων, ενόψει συνάντησης με Ισραηλινούς στην Ουάσινγκτον, ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο.

Ο Λίβανος επιδιώκει την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από το έδαφός του και τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναουάφ Σαλάμ. Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσώπων Λιβάνου και Ισραήλ στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο και για να επιτύχουμε την ισραηλινή αποχώρηση από το σύνολο του εδάφους μας (...) με διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Σαλάμ σε ομιλία του προς τους Λιβανέζους πολίτες.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε το νότιο Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν χερσαία επιχείρηση. Κατά την επίσκεψη αυτή, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου στις 2 Μαρτίου εναντίον του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο στρατός του έχει εξαλείψει «την απειλή μιας εισβολής» της οργάνωσης.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, μεταξύ άλλων και μέσα στη ζώνη ασφαλείας στον Λίβανο», δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποίησε το γραφείο του, στο οποίο εμφανίζεται με αλεξίσφαιρο γιλέκο, πλαισιωμένος από στρατιώτες που συμμετέχουν στη χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «εμποδίσαμε την απειλή μιας εισβολής από τον Λίβανο χάρη σ' αυτή τη ζώνη ασφαλείας», αναφερόμενος στη δημιουργία «μιας ζώνης ασφαλείας οκτώ ως δέκα χιλιομέτρων» εντός του λιβανικού εδάφους, με στόχο την προστασία του Ισραήλ από επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Επεισόδια με την UNIFIL και νέες επιθέσεις

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν «δύο φορές» με οχήματα των κυανοκράνων, χρησιμοποιώντας άρμα Merkava, προκαλώντας «σημαντικές ζημιές» στο ένα από αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν επίσης σε «προειδοποιητικές βολές» που έπληξαν σαφώς αναγνωρίσιμα οχήματα της UNIFIL, ενώ πυρά «έπεσαν σε απόσταση ενός μέτρου από κυανόκρανο που είχε κατέβει από το όχημά του».

Παράλληλα, σύμφωνα με λιβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέα εκτεταμένα πλήγματα στο νότιο Λίβανο, με ένα εξ αυτών να κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.

Περίπου τριάντα τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο και μερικές στην περιοχή της Μπεκάα στοχοθετήθηκαν, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI. Ένα από τα πλήγματα, στο χωριό Κανά, είχε στόχο «κατοικίες» και προκάλεσε πέντε θανάτους και 25 τραυματισμούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.055 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.500, από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιβανικού υπουργείου Υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου στη Ρώμη μετατίθενται για Οκτώβριο

Οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου που επρόκειτο να γίνουν στη Ρώμη αναβάλλονται για τον Οκτώβριο, ενώ οι πρεσβευτές των δύο χωρών θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για διμερείς συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμη για νέους βομβαρδισμούς κατά Χεζμπολάχ δηλώνει η κυβέρνηση

Η Ισραήλ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ, μετά την καταστροφή μεγάλου υπόγειου συγκροτήματος της οργάνωσης στη νότια Λίβανο, χρησιμοποιώντας 1.100 τόνους εκρηκτικών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ανατινάζει σήραγγες, σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Λίβανο

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το USGS, μετά από ανατίναξη υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από δημοσιογράφους και εικόνες.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Καταστροφή υπόγειων υποδομών Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τον στρατό

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε υπόγειες εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με δήλωση του Νετανιάχου και του Κατς. Ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποιεί για κίνδυνο συμφωνίας λόγω Ισραήλ

Ο στρατός Λιβάνου προειδοποιεί πως η πρόσφατη ισραηλινή κλιμάκωση στον νότο απειλεί τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ισραήλ και δυσχεραίνει τις προσπάθειες εδραίωσης της ασφάλειας στην περιοχή, αναφέροντας χιλιάδες παραβιάσεις.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο: 12 νεκροί, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μετά τον θάνατο 12 ατόμων από αεροπορικές επιδρομές, με τα περισσότερα θύματα να ανήκουν στην ίδια οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.