ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία

Ιταλία: Αναστολή αμυντικής συνεργασίας με Ισραήλ, ανακοίνωσε η Μελόνι

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανέστειλε την αυτόματη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ, που αφορούσε τεχνολογική έρευνα και στρατιωτικό υλικό, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μελόνι και επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Κροζέτο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής της να αναστείλει την αυτόματη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι η επιλογή αυτή βασίστηκε στην παρούσα διεθνή συγκυρία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο αφορά την τεχνολογική έρευνα και την ανταλλαγή στρατιωτικού υλικού. Η ανανέωση της συμφωνίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, ωστόσο η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να την αναστείλει. Την απόφαση κοινοποίησε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο σε επιστολή προς τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραέλ Κατς.

Η Μελόνι τόνισε επίσης τη σημασία της αποκατάστασης της ελεύθερης διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα κρίσιμο για την ιταλική και τη διεθνή οικονομία.

Αναφορά στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ

Αναφερόμενη στην ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, στην οποία επιτέθηκε στον πάπα Λέοντα, η πρωθυπουργός δήλωσε: «Είπα αυτό που πιστεύω, ότι οι δηλώσεις που αφορούν τον ποντίφικα είναι απαράδεκτες». Πρόσθεσε πως «εξέφρασα και εκφράζω την αλληλεγγύη μου στον πάπα Λέοντα» και υπογράμμισε ότι δεν θα αισθανόταν άνετα σε μια κοινωνία όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες υπακούουν στους πολιτικούς.

Η στρατηγική σχέση Ιταλίας – Ηνωμένων Πολιτειών

Αναφορικά με τη σχέση της Ιταλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μελόνι επανέλαβε πως πρόκειται για μια μακροχρόνια συνεργασία, που δεν εξαρτάται από μια μόνο κυβέρνηση. Όπως δήλωσε, η Ρώμη θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο κύριας σημασίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη σε μια σχέση φιλίας και συμμαχίας, επισημαίνοντας: «Όταν συμφωνώ το λέω, όπως και όταν διαφωνώ, διότι θεωρώ ότι αυτό κάνει καλό στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και, γενικότερα, στη Δύση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισραηλινή πρεσβεία ανοίγει στη Σλοβενία

Το Ισραήλ ανοίγει σήμερα την πρώτη του πρεσβεία στη Σλοβενία, σηματοδοτώντας στενότερες σχέσεις μετά τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης από τον Γιάνες Γιάνσα, εν μέσω διπλωματικής απομόνωσης του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Ο Εντ Μίλιμπαντ θα ανακοινώσει σήμερα κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο στήριξης της λύσης των δύο κρατών, όπως είχε προαναγγείλει με αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Η αποδοχή μας αυξάνεται από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης

Η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε από το Μπάρι ότι η κυβέρνησή της σημειώνει ρεκόρ διάρκειας μεταπολεμικά, τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας και την αυξημένη αποδοχή της από τον κόσμο σε σχέση με όταν ανέλαβε.
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα δεχθεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία

Η Ιταλία δεν θα δεχτεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, λόγω διαφωνιών για τη δευτερογενή μετανάστευση και τη δράση γερμανικών οργανώσεων στη Μεσόγειο.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά χώρες ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς στη Δ. Όχθη

Επτά χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να αποσύρει την πρόσκληση για νέα ακίνητα, τονίζοντας ότι η κίνηση υπονομεύει τη λύση δύο κρατών και εντείνει την αστάθεια στην περιοχή.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία καταδικάζει τη δημαγωγία της Ιταλίας και καλεί τον πρέσβη

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Άλβαρες χαρακτήρισε δημαγωγία τη στάση της Ιταλίας για τη Σέγκεν λόγω των μεταναστών στη Θέουτα και κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στη Μαδρίτη για διάβημα μετά το «ανάρμοστο» μήνυμα του Ταγιάνι.