ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:06
Ρύζι σε σακούλι λινάτσας
Φώτο: Shutterstock

Άλμα στις τιμές του ρυζιού στην Ασία λόγω του πολέμου με το Ιράν

Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία εκτινάχθηκαν, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν αυξάνει το κόστος καυσίμων, λιπασμάτων και μεταφορών, απειλώντας την προσφορά.

Η άνοδος στις τιμές του ρυζιού στην Ασία προκαλεί νέα ανησυχία για την παγκόσμια αγορά τροφίμων, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου με το Ιράν περνούν πλέον και στο κόστος παραγωγής. 

Η αύξηση στις τιμές καυσίμων, λιπασμάτων, μεταφορών και ασφάλισης αρχίζει να πιέζει σοβαρά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι για προβλήματα στην προσφορά.

Το ασιατικό σημείο αναφοράς, το λευκό ρύζι Ταϊλάνδης 5% broken, κατέγραψε άνοδο 10% και έφτασε τα 423 δολάρια ο τόνος την εβδομάδα που έληξε στις 8 Απριλίου. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Αύγουστο του 2023, αν και οι τιμές είχαν προηγουμένως κινηθεί για μεγάλο διάστημα πτωτικά και βρίσκονταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η άνοδος αυτή θεωρείται μία πρώτη ένδειξη ότι το αυξημένο κόστος εισροών αρχίζει να επηρεάζει ουσιαστικά την αγορά. 

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Ταϊλάνδη, έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ρυζιού στον κόσμο, όπου αρκετοί αγρότες εμφανίζονται πλέον απρόθυμοι να συνεχίσουν την καλλιέργεια υπό τις σημερινές συνθήκες.

Ο Oscar Tjakra, senior commodities analyst της Rabobank στη Σιγκαπούρη, δήλωσε στο Bloomberg ότι «ορισμένοι αγρότες στην Ταϊλάνδη έχουν αναστείλει την καλλιέργεια ρυζιού, επειδή τα κέρδη τους δεν αρκούν για να καλύψουν το διογκωμένο κόστος».

 Όπως εξηγεί, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από μια παρατεταμένη ξηρή περίοδο, η οποία μείωσε σημαντικά τις αποδόσεις και έσφιξε την προσφορά της τρέχουσας σοδειάς.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν επίσης το ισχυρότερο μπατ, αλλά και το υψηλότερο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Από τα χωράφια ως τις εξαγωγές, αυξάνεται η πίεση στο ρύζι

Με άλλα λόγια, η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τα χωράφια, αλλά και από όλη την αλυσίδα που συνδέει την παραγωγή με την εξαγωγή και τη διανομή του προϊόντος.

Η Ταϊλάνδη είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. 

Αυτή την περίοδο οι παραγωγοί της χώρας, όπως και άλλοι στην περιοχή, συγκομίζουν την εκτός εποχής σοδειά τους και ετοιμάζονται για τη βασική καλλιεργητική περίοδο, η οποία ξεκινά από τον Μάιο.

 Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρατεταμένη πίεση στο κόστος μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη παραγωγική φάση.

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη ότι, παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να επιδιώξει σταδιακή αποκλιμάκωση του πολέμου με το Ιράν, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι ενεργειακές ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ. 

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος καυσίμων και άλλων κρίσιμων εισροών μπορεί να παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο διάστημα, περιορίζοντας την παραγωγή ρυζιού και συντηρώντας τις ανατιμητικές πιέσεις στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση υπουργού Πετρελαίου στο Ιράν

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μοχσέν Πακνετζάντ παραιτήθηκε εν μέσω μεγάλων ουρών σε πρατήρια καυσίμων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Υπηρεσιακός υπουργός αναλαμβάνει ο Χαμίντ Μπορντ, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ανσαραλά κατέλαβαν το στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ στην Υεμένη

Οι Χούθι της Υεμένης, με την υποστήριξη του Ιράν, κατέλαβαν τις ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα και τα νησιά του Μπαμπ ελ Μάντεμπ, ενισχύοντας τον έλεγχό τους σε αυτή τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο, καθώς επεκτείνονται γρήγορα νότια.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σύλληψη 11 αλλοδαπών ναυτικών για λαθρεμπόριο καυσίμων

Η ιρανική συνοριοφυλακή κατάσχεσε πλοίο με 382.000 λίτρα λαθραία καύσιμα, συνέλαβε 11 αλλοδαπούς και εντείνει τους ελέγχους στο νότιο Ιράν για να περιορίσει το λαθρεμπόριο. Μεγάλες ουρές καταγράφονται στα πρατήρια καυσίμων.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος του Ιράν επισκέπτεται το Πακιστάν την Τρίτη

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επισκέπτεται το Πακιστάν αύριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που χαρακτήρισε την επίσκεψη ως σημαντική για συζητήσεις μετά τη συμφωνία ειρήνης Ιράν-ΗΠΑ.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη θα πουλά πετρέλαιο άμεσα με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλάει άμεσα πετρέλαιο μετά από νέα συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα τηρεί συγκεκριμένους όρους. Οι τιμές πετρελαίου διεθνώς υποχώρησαν μετά τη σχετική ανακοίνωση.