ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κιρ Στάρμερ ομιλία
Ο Κιρ Στάρμερ σε ομιλία με φόντο τη βρετανική σημαία.

Στάρμερ: Δεν θα εμπλακεί η Βρετανία στον πόλεμο κατά του Ιράν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράν, παρά τις πιέσεις και τις απειλές Τραμπ για την εμπορική συμφωνία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «δεν θα υποχωρήσει» στις αμερικανικές πιέσεις για να εμπλακεί το Ηνωμένο Βασίλειο στον πόλεμο κατά του Ιράν, παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για υπαναχώρηση της Ουάσινγκτον από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν θα αφεθούμε να συρθούμε στον πόλεμο αυτόν. Δεν είναι δικός μας πόλεμος και οι σφοδρές πιέσεις μού έχουν ασκηθεί για να πάρω άλλον δρόμο», ανέφερε ο Στάρμερ απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τις απειλές του Τραμπ.

«Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη. Δεν θα υποχωρήσω», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός, επιμένοντας στη στάση του.

Απειλές Τραμπ για την εμπορική συμφωνία

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπαναχωρήσει από την εμπορική συμφωνία του περασμένου έτους, η οποία είχε στόχο να περιορίσει τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών. Επικρίνει παράλληλα την έλλειψη υποστήριξης του Λονδίνου προς τον πόλεμο που έχει αποφασίσει να εξαπολύσει, μαζί με το Ισραήλ, κατά του Ιράν.

«Τους δώσαμε μια καλή εμπορική συμφωνία, καλύτερη από ό,τι ήμουν υποχρεωμένος να κάνω, και αυτό μπορεί πάντα να αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Επιδείνωση διατλαντικών σχέσεων

Αν και ο Τραμπ είχε αρχικά επαινέσει τις σχέσεις του με τον Στάρμερ, οι διατλαντικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Η Βρετανία αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση των βάσεών της για αμερικανικές επιθέσεις στο πλαίσιο του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.

«Όταν τους ζητήσαμε βοήθεια, δεν ήταν εκεί, όταν τους είχαμε ανάγκη, δεν ήταν εκεί (...) Και συνεχίζουν να μην είναι», ανέφερε ο Τραμπ στο Sky News.

Οι όροι της εμπορικής συμφωνίας

Η συμφωνία προέβλεπε πλαφόν 10% στους αμερικανικούς δασμούς επί των βρετανικών μεταποιημένων προϊόντων, το χαμηλότερο επίπεδο στο πλαίσιο της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ. 

Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό μειώθηκε μετά την ακύρωση μέρους των δασμών από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο υποχρέωσε την κυβέρνηση να επιβάλει προσωρινούς δασμούς 10% σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές έως την εφαρμογή νέου καθεστώτος τον Ιούλιο.

Σκληρότερη γραμμή από το Λονδίνο

Η βρετανική κυβέρνηση, που επί μήνες διατήρησε μετριοπαθή στάση έναντι του Τραμπ, έχει πλέον υιοθετήσει αυστηρότερη ρητορική.

 Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η οποία συναντάται σήμερα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στην Ουάσινγκτον, επέκρινε την αμερικανική «παράνοια» της εμπλοκής σε έναν πόλεμο «χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου».

Παράλληλα, ο Στάρμερ χαρακτήρισε «λανθασμένη» την απειλή του Τραμπ να καταστρέψει τον ιρανικό πολιτισμό, ενώ ο βρετανός υπουργός Υγείας καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές ως «εμπρηστικές, προκλητικές και σκανδαλώδεις».

Αμετάβλητοι οι δεσμοί ΗΒ - ΗΠΑ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η ένταση δεν θα επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στις ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Στάρμερ υπογράμμισε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν «πολύ ισχυρότεροι» από τους «αξιωματούχους που καλούνται την μία ή την άλλη στιγμή να ασκήσουν το ένα ή το άλλο αξίωμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν δεν επηρεάζει σοβαρά τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ υποβάθμισε χθες τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για «στρατιωτική σύγκρουση», όχι πόλεμο. Η κυβέρνηση ανησυχεί για την επίδραση των ακριβών καυσίμων στη Ρεπουμπλικανική ψήφο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έσωσα τη Βρετανία από πυρηνική απειλή του Ιράν - Επίθεση στον Σαντίκ Καν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ιράν προστάτευσε τη Βρετανία από ενδεχόμενη πυρηνική απειλή, ενώ επέκρινε το Λονδίνο για τη συμμετοχή του.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αντίποινα με νέα επίθεση στον Κόλπο για τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ

Ο στρατός του Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους και drones σε αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ, αυξάνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ απειλεί με νέα πλήγματα ενώ το Ιράν υπόσχεται αντίποινα.
Νησί Χαργκ δορυφορική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη αρνείται επίθεση των ΗΠΑ στο νησί Χαργκ

Ο Χαμίντ Μποβάρντ, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν, διέψευσε αναφορές επίθεσης στο νησί Χαργκ και τόνισε πως οι πετρελαϊκές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά, ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν διακόπτουν τον διάλογο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες με το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη κρατά κλειστό το στενό του Ορμούζ. Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν για εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων κατά διεθνούς ναυσιπλοΐας.