ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Τρεις νεκροί σε νέο αεροπορικό πλήγμα κατά ύποπτου ταχύπλοου

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέο αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατά ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά, εν μέσω αμφισβήτησης για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά, στην πέμπτη επιχείρηση του είδους μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η νέα επιδρομή ανεβάζει σε τουλάχιστον 177 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκστρατείας βομβαρδισμών στον Ειρηνικό και την Καραϊβική. Οι επιχειρήσεις στοχεύουν σκάφη που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι τα σκάφη που επλήγησαν συμμετείχαν πράγματι σε παράνομες δραστηριότητες. 

Η νομιμότητα των πληγμάτων, τα οποία πραγματοποιούνται σε διεθνή ή ξένα χωρικά ύδατα, αμφισβητείται έντονα. Ειδικοί και αξιωματούχοι του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν τις ενέργειες αυτές ως εξωδικαστικές δολοφονίες.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Λατινική Αμερική (SOUTHCOM ή «νότια διοίκηση») ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για θανάσιμο πλήγμα εναντίον πλεούμενου που επιδιδόταν σε διακίνηση ναρκωτικών και το οποίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκμεταλλεύονταν «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις». Δεν διευκρινίστηκε ποιες οργανώσεις εννοούνται.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «τρεις άρρενες ναρκωτρομοκράτες σκοτώθηκαν» και δόθηκε στη δημοσιότητα «αποχαρακτηρισμένο» βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων που καταγράφει την καταστροφή του σκάφους.

Η Ουάσιγκτον πραγματοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2025 αεροπορικές επιδρομές στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολέμου» κατά των καρτέλ ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. 

Από πέρυσι, πολλές από αυτές τις συμμορίες έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές οργανώσεις», με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν συστηματικά τον όρο «ναρκωτρομοκράτες» για τα μέλη τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελικόπτερο σε εφημερία
ΔΙΕΘΝΗ

Λος Άντζελες: 3 νεκροί από πτώση ελικοπτέρου τηλεοπτικού σταθμού

Ελικόπτερο τηλεοπτικού σταθμού συνετρίβη στο Λος Άντζελες ενώ κάλυπτε τροχαίο, με τρεις νεκρούς από τους τέσσερις επιβαίνοντες, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες κοντά στο σημείο του δυστυχήματος.
Περιπολικό ΗΠΑ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη, νεκρός και ο δράστης

Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη. Ο ύποπτος βρέθηκε επίσης νεκρός, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η επέμβαση ξεκίνησε έπειτα από αναφορά για πυροβολισμούς.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες σε αμερικανική επίθεση σε γάμο στο Ιράν

Τραγωδία σε γάμο στο νότιο Ιράν: Αμερικανική πυραυλική επίθεση προκάλεσε τέσσερις θανάτους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και πάνω από 50 τραυματίες, σύμφωνα με την ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο.
Πλημμυρισμένα σπίτια ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στο Γκραν Κάνιον, ΗΠΑ

Δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο Γκραν Κάνιον, μετά από ξαφνική πλημμύρα που προκάλεσε ζημιές σε υποδομές και τον αγωγό νερού του πάρκου. Οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Φουσκωτό σκάφος στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από αμερικανικό πλήγμα σε ταχύπλοο με ύποπτα ναρκωτικά

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο άνδρες με βομβαρδισμό σε ταχύπλοο που, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, χαρακτηρίζοντάς τους «ναρκοτρομοκράτες».