ΓΔ: 2611.41 -1.92% Τζίρος: 735.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: Τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να κλείσουν με βέτο

Η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρέπει να διασφαλίσει τη συζήτηση για την ελευθερία στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας τις διεθνείς συνέπειες κάθε παραβίασης και τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, πρόεδρος της 80ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, άνοιξε τη συνεδρίαση της πρωτοβουλίας για το βέτο, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία θεσπίστηκε το 2022 για να ενισχύσει τη λογοδοσία απέναντι στην «κατάφωρη κατάχρηση του βέτο». Όπως σημείωσε, η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκπληρώσει «την κύρια ευθύνη του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» καθιστά τη σημερινή συνεδρίαση «άμεση αντανάκλαση αυτής της εντολής».

Αναφερόμενη στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ότι μετά την αποτυχία του Συμβουλίου να στηρίξει τις προσπάθειες για «ασφαλή και ανεμπόδιστη διέλευση», η Γενική Συνέλευση έχει πλέον «την ευκαιρία και την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η συζήτηση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ δεν θα τελειώσει με την άσκηση βέτο». Επισήμανε επίσης ότι τα κράτη μέλη μπορούν «να υπενθυμίσουν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

Η πρόεδρος προειδοποίησε ότι «κάθε απόφαση που δεν εγκρίνεται στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας και κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου έχει πραγματικές συνέπειες». Εξήγησε ότι η κρίση έχει ήδη προκαλέσει άνοδο των τιμών πετρελαίου «κατά περισσότερο από 40%», με την τιμή να πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ η διαταραχή της προσφοράς έχει αφαιρέσει έως «1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως» από την παγκόσμια αγορά.

Όπως ανέφερε, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές «ακόμη και τόσο μακριά όσο η Νέα Ζηλανδία», ενώ στις Φιλιππίνες έχει κηρυχθεί ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η κ. Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η σημερινή κρίση δεν αφορά ένα μόνο μέτωπο αλλά «τη σύγκλιση πολλαπλών, αλληλεπικαλυπτόμενων και μακροχρόνιων ρηγμάτων».

Τα ρήγματα αυτά, όπως είπε, περιλαμβάνουν επιθέσεις κατά πολιτικών και εμπορικών υποδομών, εντάσεις γύρω από τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα του Ιράν, «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και «τους θανάτους χιλιάδων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στο Ιράν και στον Λίβανο». Τόνισε επίσης ότι η κρίση αποσπά τη διεθνή προσοχή από την Απόφαση 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.

Έκκληση για ενίσχυση της διπλωματίας

Κλείνοντας, η πρόεδρος κάλεσε σε ενίσχυση της διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να επαναπροσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας στη διπλωματία, στις διαπραγματεύσεις και στην ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών στη Μέση Ανατολή». Χαιρέτισε τις προσπάθειες που οδήγησαν στην αρχική εκεχειρία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη και να επεκταθεί σε όλη την περιοχή, περιλαμβανομένου του Λιβάνου».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η διπλωματία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου παραμένουν η μόνη βιώσιμη οδός για ειρήνη και ασφάλεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Διασφαλισμένη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου θα υλοποιηθεί κανονικά, τονίζοντας πως η άδεια έχει εκδοθεί και κάθε απόπειρα παρεμπόδισης θα απαντηθεί ανάλογα.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Λιγότερο από το 1/3 των διευθυντικών θέσεων σε γυναίκες

Ανισορροπία στην αγορά εργασίας παραμένει, με τις γυναίκες να κατέχουν μόλις το 30,5% των διευθυντικών θέσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του ΔΟΕ, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε αργά τα τελευταία 30 χρόνια.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Λετονής ΥΠΕΞ για Ουκρανία, ασφάλεια και ΟΗΕ

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Λετονή ομόλογό του με αφορμή τη λετονική προεδρία στο ΣΑ του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας κοινές αρχές και συζητώντας για Ουκρανία, θαλάσσια ασφάλεια και διεθνείς προκλήσεις.
Σημαία Αϊτής
ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Μεταφορά 500+ τόνων στρατιωτικού υλικού ΟΗΕ μέσω Δομινικανής

Περίπου 525 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού του ΟΗΕ έφυγαν από τη Δομινικανή Δημοκρατία για την Αϊτή, ώστε να στηρίξουν διεθνή αποστολή ενάντια στις συμμορίες. Η Αϊτή βιώνει βαθιά κρίση, ενώ οι συμμορίες κλιμακώνουν τη βία.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Πάνω από 300.000 εκτοπισμένοι από τις μάχες στη δυτική χώρα (ΟΗΕ)

Πάνω από 300.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη δυτική Υεμένη λόγω της κλιμάκωσης συγκρούσεων τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο ΔΟΜ ζητά προστασία αμάχων και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.