Η Τουρκία εγκαινιάζει σήμερα το Διπλωματικό Φόρουμ της Αντάλια, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ, καθώς το Ισλαμαμπάντ εντείνει τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι χωρών αναμένονται στο Φόρουμ, μεταξύ αυτών πάνω από 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο πρόεδρος της Συρίας Άχμαντ αλ Σαράα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας θα συναντηθούν στο περιθώριο του φόρουμ για να εξετάσουν περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το ετήσιο Φόρουμ της Αντάλια πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου το Πακιστάν αναλαμβάνει ενεργό ρόλο ως διαμεσολαβητής, επιδιώκοντας νέες συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Διπλωματικές επαφές και πρωτοβουλίες σταθεροποίησης
Η αρχηγός του επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν συναντήθηκε χθες στην Τεχεράνη με μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ ο Σαρίφ, που έφθασε στην Αντάλια, είχε επαφές με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.
Οι πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν απέτυχαν την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να ακυρωθεί η κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων που ισχύει από τις 8 Απριλίου.
Η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αναπτύσσουμε τις απαραίτητες προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις, να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως «δεν μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται με σφιγμένες γροθιές» και ότι «πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε από την κατάπαυση του πυρός».
Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει στο φόρουμ, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, και θα έχει διμερή συνάντηση με τον Σαρίφ.
Εστίαση στα στενά του Ορμούζ και διεθνείς πρωτοβουλίες
Ο πόλεμος και ο αποκλεισμός των στενών του Ορμούζ, στρατηγικού θαλάσσιου διαύλου, θα αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι νέες συνομιλίες με το Ιράν θα διεξαχθούν «πολύ πιθανόν» στο Ισλαμαμπάντ.
Πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει «όλη την απαραίτητη στήριξη προκειμένου η προσωρινή κατάπαυση του πυρός να γίνει μόνιμη». Η ίδια πηγή εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι πλευρές θα ενεργήσουν με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».
Η Τουρκία, σφοδρός επικριτής του Ισραήλ, στηρίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες Πακιστάν και Αιγύπτου για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός στο Ιράν και τον Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ζήτησε τη Δευτέρα το άμεσο άνοιγμα των στενών του Ορμούζ και την αποκατάσταση του καθεστώτος τους ως «διεθνούς ζώνης ελεύθερης διέλευσης».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόντι συναντώνται στο Παρίσι για να εξετάσουν τη δημιουργία αποστολής που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα στενά του Ορμούζ, με συμμετοχή περίπου τριάντα ακόμη ηγετών μέσω βιντεοδιάσκεψης.