ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δεσμίδα εφημερίδων κοντινό
Φώτο: Shutterstock

Διευθυντής FBI ζητά 250 εκατ. δολάρια από Atlantic για συκοφαντία περί αλκοολισμού

Ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ μήνυσε το Atlantic και τη δημοσιογράφο Σάρα Πιτζπάτρικ, λόγω άρθρου που τον κατηγόρησε για αλκοολισμό, πρόβλημα που φερόταν να επηρεάζει τη δουλειά και την εθνική ασφάλεια, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ κατέθεσε αγωγή εναντίον του περιοδικού Atlantic και της δημοσιογράφου Σάρα Πιτζπάτρικ, μετά τη δημοσίευση άρθρου που τον εμφάνιζε να αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, το οποίο φέρεται να συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το επίμαχο δημοσίευμα, με αρχικό τίτλο «Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Κας Πατέλ μπορεί να του στοιχίσει τη δουλειά του», επικαλείτο περισσότερες από 24 ανώνυμες πηγές. Οι πηγές αυτές εξέφραζαν ανησυχία για την «εμφανή μέθη και τις ανεξήγητες απουσίες» του Πατέλ, οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο, «ανησυχούν αξιωματούχους στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Αργότερα, ο τίτλος του ρεπορτάζ άλλαξε σε «Αγνοείται ο διευθυντής του FBI». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι κατά τη θητεία του Πατέλ, η ομοσπονδιακή αστυνομία αναγκάζεται να επαναπρογραμματίζει πρωινές συσκέψεις λόγω της νυχτερινής κατανάλωσης αλκοόλ από τον ίδιο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Το Atlantic περιλάμβανε και δήλωση του ίδιου του Πατέλ, μέσω του FBI: «Τυπώστε το, όλα ψέματα, θα τα πούμε στα δικαστήρια. Φέρτε μαζί το μπλοκ των επιταγών σας». Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης αρνούνταν τους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Πατέλ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ψέμα» και υποστήριξε ότι «τους δόθηκε η αλήθεια πριν την δημοσιεύσουν και επέλεξαν να τυπώσουν ψεύδη». Από την πλευρά του, ο αρχισυντάκτης του Atlantic, Τζέφρι Γκόλνμπεργκ, υπερασπίστηκε το ρεπορτάζ σε ανακοίνωσή του προς το CNBC, μετά τις απειλές του Πατέλ για νομικές ενέργειες.

Το Reuters ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την ακρίβεια των ισχυρισμών του Atlantic ούτε να εξηγήσει τον λόγο αλλαγής του τίτλου στο διαδίκτυο.

Η νομική προσφυγή του Πατέλ

Στην αγωγή του, ο Πατέλ υποστηρίζει ότι, αν και το Atlantic έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική στην ηγεσία του FBI, παρανόμησε δημοσιεύοντας ένα άρθρο «γεμάτο με ψεύδη και προφανώς κατασκευασμένους ισχυρισμούς» με στόχο να πλήξει τη φήμη του και να τον οδηγήσει εκτός υπηρεσίας.

Ο Πατέλ ζητά αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Επισημαίνει ότι το Atlantic αγνόησε τις διαψεύσεις του FBI και δεν απάντησε στην επιστολή του δικηγόρου του, Τζέσι Μπίνολ, προς τη νομική υπηρεσία και την αρχισυνταξία του περιοδικού. Στην επιστολή, που εστάλη λίγο πριν από τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μπίνολ ζητούσε περισσότερο χρόνο για να διαψεύσει 19 ισχυρισμούς που, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, επρόκειτο να δημοσιευθούν. Το άρθρο τελικά δημοσιεύθηκε στις 18:20, χωρίς να είναι γνωστό εάν υπήρξε ανταπόκριση από το Atlantic.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πλήρωσε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ για αποζημίωση

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε 5,6 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ, μετά από καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για σεξουαλική επίθεση και δυσφήμιση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε τελεσίδικη την απόφαση τον Ιούνιο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να ελέγχουν και να πληρώνονται για το Στενό του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πιθανότατα τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και θα πρέπει να αποζημιωθούν για αυτό, σημειώνοντας τη σημασία του διαύλου για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε πετρέλαιο και τις ανησυχίες για τιμές ενέργειας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καλείται να πληρώσει 5,8 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε τον Ντόναλντ Τραμπ να αποζημιώσει την Ε. Τζιν Κάρολ με περίπου 5,8 εκατ. δολάρια για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση, μετά την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σαμ Άλτμαν OpenAI
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώην αθλητής των ΗΠΑ μηνύει OpenAI: Κατηγορεί το ChatGPT για απόπειρα αυτοκτονίας

Άνδρας από την Καλιφόρνια μηνύει την OpenAI και τον CEO Σαμ Άλτμαν, υποστηρίζοντας ότι το ChatGPT επιδείνωσε τη διπολική του διαταραχή και δεν έχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για άτομα με ψυχικές ασθένειες, θέτοντας τα σε κίνδυνο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την καταδίκη Τραμπ για Κάρολ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην απόφαση που τον υποχρεώνει να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια στην Ε.Τζιν Κάρολ, η οποία τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αβέβαιο το ταμείο αποζημιώσεων που σχεδίαζε ο Τραμπ για υποστηρικτές

Ο Τραμπ προτίθεται να αποσύρει το σχέδιο ίδρυσης του Ταμείου Κατά της Εργαλειοποίησης, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, μετά από έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από Ρεπουμπλικανούς. Το ταμείο θεωρείται πλέον «νεκρό», σύμφωνα με αξιωματούχους.