ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου

Ο Καμέλ Νταούντ καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση στην Αλγερία για το «Ουρί»

Ο συγγραφέας Καμέλ Νταούντ καταδικάστηκε στην Αλγερία σε φυλάκιση τριών ετών χωρίς αναστολή και πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δηναρίων για το βιβλίο του «Ουρί», που είχε κερδίσει το βραβείο Γκονκούρ το 2024.

Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Καμέλ Νταούντ ανακοίνωσε ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών χωρίς αναστολή και σε πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δηναρίων στην Αλγερία, με αφορμή το μυθιστόρημά του "Houris" (ελληνικός τίτλος «Ουρί»), το οποίο είχε τιμηθεί με το βραβείο Γκονκούρ το 2024.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, «Μοναδικό γεγονός στην ιστορία της Αλγερίας: η ετυμηγορία στη δίκη της 7ης Απριλίου 2026 ανακοινώθηκε στις 21 Απριλίου. Καταδικάστηκα σε τριετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και σε πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων αλγερινών δηναρίων, κατ΄εφαρμογή του Χάρτη για την ειρήνη και την εθνική συμφιλίωση».

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2024, όταν αλγερινό δικαστήριο έκανε αποδεκτή αγωγή κατά του Νταούντ και της ψυχιάτρου συζύγου του. Το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι αποκάλυψε και χρησιμοποίησε την ιστορία μιας ασθενούς ως βάση για το μυθιστόρημα "Houris".

Δύο μηνύσεις είχαν τότε κατατεθεί εναντίον του συγγραφέα και της συζύγου του, η οποία είχε δεχθεί ως ασθενή τη Σαάντα Αρμπάν — επιζήσασα σφαγής κατά τη μαύρη δεκαετία του εμφυλίου πολέμου στην Αλγερία, από το 1992 έως το 2002.

Το «Ουρί», που αναφέρεται στις νεαρές κοπέλες του Παραδείσου των πιστών μουσουλμάνων, αποτελεί ένα σκοτεινό μυθιστόρημα με φόντο το Οράν. Επικεντρώνεται στην ιστορία της Αυγής (Aube), μιας νέας γυναίκας που έχασε τη φωνή της ύστερα από επίθεση ισλαμιστή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000.

Το βιβλίο δεν μπορεί να εκδοθεί στην Αλγερία, καθώς εμπίπτει σε νόμο που απαγορεύει έργα με θέμα τη λεγόμενη «μαύρη δεκαετία» 1992-2002, περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν 200.000 άνθρωποι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον, η Αλγερία έχει εκδώσει δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Νταούντ από τον Μάιο του 2025, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο δίκης και σε γαλλικό δικαστήριο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επέστρεψαν στα σπίτια τους 200.000 εκτοπισμένοι από Ζιρόντ

Περίπου 198.000 από τους 220.000 εκτοπισμένους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη νοτιοδυτική Γαλλία επέστρεψαν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τη νομάρχη της Ζιρόντ. Τέσσερις δήμοι παραμένουν εκκενωμένοι.
όχημα αστυνομίας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αυξάνεται η αστυνομική παρουσία στα σύνορα με Ισπανία λόγω μεταναστών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιές, ανακοίνωσε την αύξηση των αστυνομικών και χωροφυλάκων στα σύνορα με την Ισπανία, λόγω της μαζικής εισροής μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα, με επιτήρηση από drones.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Νοτιοδυτική Γαλλία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι μετά τη φωτιά

Χιλιάδες εκτοπισμένοι στη νοτιοδυτική Γαλλία μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά έχει περιοριστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ήρθη η εκκένωση σε 12 περιοχές και 144.000 άνθρωποι επιστρέφουν σταδιακά.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ εγκατέλειψαν τη Γαλλική τους βίλα λόγω φωτιάς

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του Αμάλ εγκατέλειψαν το σπίτι τους στο Μπρινιόλ της νότιας Γαλλίας λόγω των πυρκαγιών, εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη του σπιτιού τους σε επιστολή προς τον δήμαρχο της περιοχής.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιά στο Μπορντό: Ελεγχόμενη η κατάσταση, ελπίδες για ύφεση

Η μεγάλη φωτιά κοντά στο Μπορντό δεν επεκτάθηκε για τρίτη μέρα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φέρνουν αισιοδοξία για τους πυροσβέστες και δίνουν ελπίδες επιστροφής των εκτοπισμένων κατοίκων.