Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί επιστρέφει στο Ισλαμαμπάντ, μετά την επίσκεψή του στο Ομάν, όπου είχε συνομιλίες με τον ηγέτη της χώρας, Χαΐθάμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ. Η επίσκεψη εντάσσεται σε ευρύτερη διπλωματική περιοδεία με στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών σχέσεων και τη συζήτηση θεμάτων ασφάλειας.
Κατά τις επαφές στο Ομάν, οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στο Στενό του Ορμούζ και στην ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού πλαισίου ασφάλειας ελεύθερου από ξένη ανάμειξη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επιστρέφει στο Πακιστάν, όπου είχε συνομιλίες με πακιστανούς αξιωματούχους, τις οποίες χαρακτήρισε «εποικοδομητικές». Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Ισλαμαμπάντ, ο Αραγτσί αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα, συνεχίζοντας τη διπλωματική του αποστολή.
Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι των αμερικανών διαπραγματευτών στο Πακιστάν, δηλώνοντας ότι οι ιρανικές προτάσεις δεν δικαιολογούν ένα τόσο πολύωρο και δαπανηρό ταξίδι. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον–Τεχεράνης.
Το Ιράν «πρόσφερε πολλά, αλλά όχι αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τεχεράνης.