ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση

Ιράν: 155 νεκροί από ΗΠΑ σε σχολείο στη Μινάμπ, αναθεώρηση θυμάτων

Νεότερος απολογισμός του βομβαρδισμού σχολείου στη Μινάμπ, Ιράν αναφέρει 155 νεκρούς, εκ των οποίων 120 παιδιά. Το περιστατικό έγινε 28 Φεβρουαρίου και μεταδόθηκε από την IRIB, με τα θύματα να περιλαμβάνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο βομβαρδισμός σχολείου στη Μινάμπ, στο νότιο Ιράν, την 28η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 155 ανθρώπων, ανάμεσά τους 120 παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση IRIB.

Στα τέλη Μαρτίου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είχε δηλώσει στον ΟΗΕ ότι «πάνω από 175 μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό που μετέδωσαν η IRIB και άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα εκπρόσωπο της δικαστικής εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «73 αγόρια, 47 κορίτσια, 26 εκπαιδευτικοί, επτά γονείς, οδηγός σχολικού λεωφορείου και φαρμακοποιός κλινικής κοντά στο σχολείο σκοτώθηκαν, έπεσαν μάρτυρες στην επίθεση εναντίον του σχολείου της Μινάμπ».

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε την πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, το οποίο ανταπέδωσε πλήττοντας στόχους στο Ισραήλ και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε εξαρχής τον αμερικανικό στρατό για την επίθεση, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχικά διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή, προτού δηλώσει πως θα «δεχόταν» το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται στο Πεντάγωνο. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή.

Δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους και πηγές ενημερωμένες για την πορεία της έρευνας, αναφέρει ότι ο βομβαρδισμός του σχολείου οφείλεται σε λάθος στον καθορισμό στόχων από τον αμερικανικό στρατό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι επαλήθευσε την ύπαρξη του κτιρίου που επλήγη κοντά σε δύο εγκαταστάσεις ελεγχόμενες από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, καθώς δεν είχε πρόσβαση στην τοποθεσία, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον απολογισμό ή τις συνθήκες της επίθεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορατές διαρροές υδρογονανθράκων στο Ορμούζ μετά από επιθέσεις ΗΠΑ σε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πιθανά ίχνη διαρροής υδρογονανθράκων κοντά στο στενό Ορμούζ μετά από αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε δεξαμενόπλοια που η Ουάσιγκτον συνδέει με τους Φρουρούς της Επανάστασης, σύμφωνα με το AFP.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στη Σαουδική Αραβία για απειλή επίθεσης κοντά στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία εξέδωσε σύντομη προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις σε περιοχές κοντά στην Υεμένη, μετά από χτυπήματα των Χούθι. Ο συναγερμός αφορούσε κυρίως Άμπχα και Χαμίς Μουσάιτ και έληξε γρήγορα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Καταστροφή αμερικανικού drone από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης στόχευσαν αμερικανικό μη επανδρωμένο σκάφος Saildrone Explorer στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με το Sepah News, καθώς το Ιράν έχει κλείσει την περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Παράγει νέους πυραύλους με υπάρχοντα εξαρτήματα, λέει η WSJ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ιράν επανεκκινεί την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από υπάρχοντα εξαρτήματα και εργάζεται σε υπόγειες εγκαταστάσεις, με τους ρυθμούς να παραμένουν χαμηλότεροι σε σχέση με πριν τον πόλεμο.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά, εκτός σαουδαραβικών πλοίων

Ο Ράσαντ αλ Αλιμι τόνισε ότι η προστασία των υεμενικών ακτών και ο κρατικός έλεγχος εξυπηρετούν τα συμφέροντα Υεμένης και διεθνούς κοινότητας, μετά την κατάληψη στρατηγικής πόλης στη Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε αμερικανικά αεροσκάφη από ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία

Ιρανικά χτυπήματα προκάλεσαν ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στη βάση Μουαφάκ Σάλτι, Ιορδανία. Συνολικά, 42 αεροσκάφη έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, 18 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 800 τραυματίστηκαν.