ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο

Βρετανία: «Λάθος κρίσης» ο διορισμός Μάντελσον στις ΗΠΑ

Ο Μόργκαν ΜακΣουίνι παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος να προτείνει τον Πίτερ Μάντελσον ως πρεσβευτή στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως θεώρησε ότι θα βοηθούσε σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν παρέκαμψε τη διαδικασία επιλογής.

Ο Μόργκαν ΜακΣουίνι, πρώην προσωπάρχης του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος εισηγούμενος τον διορισμό του Πίτερ Μάντελσον ως πρεσβευτή στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν παρέκαμψε τη διαδικασία πρόσληψης.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ΜακΣουίνι ανέφερε ότι πίστεψε πως ο Μάντελσον, έμπειρο στέλεχος των Εργατικών, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βρετανία να διασφαλίσει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Ο διορισμός του Μάντελσον ως πρεσβευτή ήταν ένα σοβαρό λάθος κρίσης. Συνέστησα στον πρωθυπουργό να υποστηρίξει εκείνον τον διορισμό και ήταν λάθος να το κάνω», δήλωσε ο ΜακΣουίνι ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι «δεν παρέβλεψε την αξιολόγηση εθνικής ασφαλείας, ούτε ζήτησε από αξιωματούχους να αγνοήσουν διαδικασίες ή να παρακάμψουν βήματα». Όπως είπε, η διαδικασία ακολουθήθηκε κανονικά και με διαφάνεια.

Η κατάθεσή του ενισχύει την εκδοχή του Στάρμερ στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τις αστοχίες γύρω από τον διορισμό και κατά πόσον ο πρωθυπουργός γνώριζε τους κινδύνους που συνδέονταν με τον Μάντελσον.

Ο ΜακΣουίνι υποστήριξε ότι ενημέρωσε τον Στάρμερ για τα «υπέρ» και τα «κατά» του διορισμού, αφήνοντας την τελική απόφαση στον πρωθυπουργό, ο οποίος επέλεξε τον υποψήφιο που θεώρησε καταλληλότερο.

Αμφισβητήσεις και πολιτικές πιέσεις

Η υπόθεση γύρω από τον διορισμό του Μάντελσον στο κορυφαίο διπλωματικό πόστο της Βρετανίας, παρά το παρελθόν του και τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Αμερικανό μεγιστάνα Τζέφρι Έπστιν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εκκλήσεις για παραίτηση του Στάρμερ.

Ο Στάρμερ έχει αναγνωρίσει ότι έκανε «λάθος» με τον διορισμό, επιμένοντας ωστόσο ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Παράλληλα, επέκρινε αξιωματούχους για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την αρνητική σύσταση σώματος ελέγχου ασφαλείας.

Η χρονική πίεση του διορισμού

Πρώην ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φίλιπ Μπάρτον, αποκάλυψε ότι υπήρχε «σαφής αίσθηση επείγοντος» ώστε ο νέος πρεσβευτής να αναλάβει καθήκοντα «έως ή γύρω από» την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Ο Μπάρτον, που διετέλεσε ανώτατος αξιωματούχος από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2025, ανέφερε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του για την πολιτική αυτή απόφαση και ότι το γραφείο του Στάρμερ ήταν «αδιάφορο» απέναντι στη διαδικασία αξιολόγησης του Μάντελσον.

Ο Στάρμερ είχε διορίσει τον Μάντελσον στα τέλη του 2024, επαινώντας την «απαράμιλλη εμπειρία» του. Ο 72χρονος τότε Μάντελσον υπηρέτησε ως υπουργός την τελευταία φορά που οι Εργατικοί βρίσκονταν στην εξουσία πριν από περισσότερα από 15 χρόνια.

Η αποπομπή και οι συνέπειες

Ο Στάρμερ απέπεμψε τον Μάντελσον τον Σεπτέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αποκάλυψαν το εύρος των δεσμών του με τον Έπστιν. Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Μάντελσον τον Φεβρουάριο ως ύποπτο για ανάρμοστη διαφορά σε δημόσιο αξίωμα, χωρίς να έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες. Δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Όλι Ρόμπινς κατέθεσε ότι δεχόταν «συνεχή πίεση» για να επισπεύσει τον διορισμό, ισχυρισμό που ο Στάρμερ αρνείται.

Η υπόθεση έχει πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, προκαλώντας αιτήματα για παραίτησή του και αμφισβητώντας την προεκλογική του δέσμευση για σταθερή διακυβέρνηση. Ωστόσο, το κοινοβούλιο αναμένεται να απορρίψει σήμερα πρόταση για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ηρεμία στο Μπέλφαστ, αυξημένη επιφυλακή των αρχών στη Βόρεια Ιρλανδία

Μετά από δύο βραδιές ταραχών στο Μπέλφαστ, οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, όμως οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα λόγω του κινδύνου νέων επεισοδίων. Ισχυρή αστυνομική παρουσία διατηρείται σε Μπέλφαστ, Ντέρι και Κολερέιν.
Σημαίες Ηνωμένου Βασιλείου Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος υπουργός Άμυνας στη Βρετανία ο Νταν Τζάρβις

Ο Νταν Τζάρβις ανέλαβε υπουργός Άμυνας μετά την παραίτηση του Τζον Χίλι, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό Στάρμερ για ανεπαρκή αμυντική χρηματοδότηση. Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αναζωπυρώνει τις πολιτικές εντάσεις.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Τζον Χίλι
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι

Σύγκρουση στην κυβέρνηση Στάρμερ προκαλεί η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζον Χίλι, λόγω διαφωνίας για τις αμυντικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Η παραίτηση ήρθε μετά από δυσχέρειες στο Σχέδιο Επενδύσεων.
Τζον Χίλι
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Παραίτηση του υπουργού Άμυνας Χίλι για στρατιωτικές δαπάνες

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, διαμαρτυρόμενος για ανεπαρκείς στρατιωτικές δαπάνες και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Στάρμερ για έλλειψη πόρων σε περίοδο αυξημένων απειλών κατά της χώρας.