ΓΔ: 2668.4 2.00% Τζίρος: 210.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:41
Τούρκοι αστυνομικοί σκηνή
Τούρκοι αστυνομικοί επιτηρούν σημείο επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη με αυξημένη παρουσία οχημάτων.

Ένταση και προσαγωγές στην Πρωτομαγιά της Κωνσταντινούπολης

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη φέτος χαρακτηρίστηκε από ένταση, μαζικές προσαγωγές και αστυνομικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις περισσότερο ειρηνικές και μαζικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε άλλες τουρκικές πόλεις.

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, ένταση και εκατοντάδες προσαγωγές χαρακτήρισαν τις φετινές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη, με τις αρχές να επιβάλλουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας και να απαγορεύουν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.

Η φετινή Πρωτομαγιά στην Τουρκία παρουσίασε δύο αντιφατικές εικόνες: από τη μία πλευρά, επεισόδια και συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και, από την άλλη, ειρηνικές και μαζικές πορείες σε άλλες πόλεις της χώρας.

Επεισόδια και προσαγωγές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Η αστυνομία επενέβη δυναμικά σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να κινηθούν προς την πλατεία Ταξίμ από περιοχές όπως το Μπεσικτάς και το Μετζιντιέκιοϊ, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με την Ένωση Σύγχρονων Νομικών, πραγματοποιήθηκαν περίπου 120 προσαγωγές, ανάμεσά τους συνδικαλιστές και μέλη πολιτικών οργανώσεων.

Καταγράφηκαν περιστατικά βίαιων συλλήψεων, με τα χέρια των διαδηλωτών δεμένα πισθάγκωνα, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο συνδικαλιστής Μπασαράν Ακσού, ο οποίος κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πλατείας Ταξίμ. Επιπλέον, 40 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια πορείας στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Αποκλεισμός της πλατείας Ταξίμ και περιορισμοί μετακινήσεων

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης απέκλεισε την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και σε κεντρικές συνοικίες, όπως Πέρα, Σισλί και Μπεσικτάς. Σταθμοί μετρό τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ διακόπηκαν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η περιοχή του Μετζιντιέκιοϊ μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και τεθωρακισμένων οχημάτων. Οι πρώτες προσαγωγές σημειώθηκαν όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να κινηθούν προς το Ταξίμ, ενώ περιορίστηκε και η πρόσβαση δημοσιογράφων.

Πολιτικές αντιδράσεις και συνδικαλιστικά αιτήματα

Η στάση της αστυνομίας προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο ηγέτης του κόμματος TİP, Ερκάν Μπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιπαραθέτει εργαζόμενους και αστυνομικούς, ζητώντας ελεύθερη έκφραση των αιτημάτων.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράμμισαν το δικαίωμα συγκέντρωσης στην πλατεία Ταξίμ, επισημαίνοντας τον ιστορικό συμβολισμό της για το εργατικό κίνημα.

Ειρηνικές εκδηλώσεις σε Χαλκηδόνα, Άγκυρα και Σμύρνη

Στη Χαλκηδόνα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ομαλά, με χιλιάδες εργαζόμενους, συνδικάτα και οργανώσεις να συμμετέχουν στην πορεία προς την Πλατεία Ριχτίμ, διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ανάλογο κλίμα επικράτησε σε Άγκυρα και Σμύρνη, όπου οι πορείες είχαν εορταστικό χαρακτήρα, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, γυναικών και ανθρακωρύχων που πρόσφατα δικαιώθηκαν μετά από κινητοποιήσεις.

Μήνυμα Ιμάμογλου και κυβερνητικές δηλώσεις

Ξεχωριστό τόνο έδωσε το μήνυμα του κρατούμενου δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, από τις φυλακές της Σηλυβρίας: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Η εργασία θα ανταμειφθεί. Αυτή η χώρα θα γίνει πιο όμορφη την ημέρα που οι εργαζόμενοι θα βρίσκουν το δίκιο τους. Ζήτω η 1η Μαΐου!».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Μπουρχανετίν Ντουράν, τόνισε ότι «κάθε αξία που οικοδομείται με ιδρώτα αποτελεί ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον της χώρας». Ο Τούρκος υπουργός Εργασίας, Βεντάτ Ισικχάν, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους «πραγματικούς ήρωες» και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιλάνο, διαδηλώσεις, επεισόδια
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις σε Ρώμη, Τορίνο και Μπολόνια χωρίς βανδαλισμούς ή λεηλασίες

Ολοκληρώνονται οι διαδηλώσεις σε ιταλικές πόλεις κατά της ακρίβειας και του πολέμου. Στη Ρώμη σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ στο Μιλάνο επικράτησε ένταση χωρίς σοβαρά επεισόδια ή βανδαλισμούς.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις στο Παρίσι ανάμεσα σε αστυνομικούς και 500 διαδηλωτές

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέλος διαδήλωσης στο Παρίσι, με 500 και πλέον ταραχοποιούς να συγκρούονται με την αστυνομία στη Λεωφόρο ντε Βενσέν. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για τη διάλυση των ταραξιών.
Διαδήλωση σε Τίρανα
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις και βία μετατρέπουν τα Τίρανα σε πεδίο έντασης

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου διαδηλωτές επιτίθενται με μολότοφ και πυροτεχνήματα σε υπουργεία, τράπεζες και γραφεία κομμάτων, δημιουργώντας σκηνικό χάους.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές τη νύχτα στα Τίρανα

Ένταση επικράτησε έξω από τον Καθεδρικό Ναό στα Τίρανα, με αστυνομικούς να συγκρούονται με διαδηλωτές που εισέβαλαν για να αποφύγουν συλλήψεις. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε, ζητώντας σεβασμό στους ιερούς χώρους.
Κέντρο Τιράνων ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στο κέντρο Τιράνων

Για πέμπτη μέρα συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα με μάχες, φωτιές, τραυματίες και καταστροφές, ενώ η ισχυρή παρουσία της RENEA εντείνει την ένταση. Διαδηλωτές έκαψαν και λεηλάτησαν κτίρια και τράπεζες.