Η αυστριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση τριών υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία, με την υπουργό Εξωτερικών Μπεάτε Μάινλ-Ράισινγκερ να δηλώνει ότι πρόκειται για «αλλαγή πλεύσης» απέναντι σε ένα «πρόβλημα ασφαλείας».
Η ρωσική πρεσβεία στην Αυστρία χαρακτήρισε την απόφαση της Βιέννης «σκανδαλώδη» και «εντελώς αδικαιολόγητη», προαναγγέλλοντας σθεναρή απάντηση από τη Μόσχα. «Θεωρούμε αυτή την τελευταία εχθρική κίνηση των αυστριακών αρχών εντελώς αδικαιολόγητη, υποκινούμενη αποκλειστικά από πολιτικούς λόγους και κατηγορηματικά απαράδεκτη», ανέφερε η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Telegram.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORF, οι εγκαταστάσεις της ρωσικής πρεσβείας στη Βιέννη ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν για δραστηριότητες κατασκοπείας εις βάρος διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στην Αυστρία, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΠΕΚ και ο ΟΑΣΕ.
Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «όσον αφορά το δάσος από κεραίες στη ρωσική πρεσβεία, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η διπλωματική ασυλία για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων».
Η Βιέννη και η φήμη της ως κόμβος κατασκοπείας
Η Βιέννη περιγράφεται συχνά ως εστία Ρώσων κατασκόπων, εξαιτίας του χαλαρού νομικού πλαισίου που διέπει τη χώρα. Περίπου 220 υπάλληλοι είναι διαπιστευμένοι στη ρωσική πρεσβεία, ενώ η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (DSN) αναφέρει στην έκθεση του 2024 ότι «η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη είναι μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη».
Η ίδια έκθεση σημειώνει πως η πρεσβεία «αποτελεί έναν σημαντικό στρατηγικό κόμβο για κατασκοπευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Αυστρία —μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό 9,2 εκατομμύρια κατοίκους— έχει απελάσει συνολικά 14 Ρώσους διπλωμάτες.
Νέο νομικό πλαίσιο κατά της κατασκοπείας
Στην Αυστρία, η κατασκοπεία δεν διώκεται όταν δεν στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ORF, η κυβέρνηση εξετάζει την ενίσχυση της νομοθεσίας ώστε να καλύπτει και περιπτώσεις κατασκοπείας εις βάρος της ΕΕ ή διεθνών οργανισμών με έδρα τη Βιέννη.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη στρατολόγηση πρακτόρων για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η δράση δικτύων κατασκοπείας στη χώρα.