ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ

Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι διπλωματικές προσπάθειες ΕΕ με τη Ρωσία

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη με τη Ρωσία, εκφράζοντας λύπη για τη μη αξιοποίηση του διπλωματικού δυναμικού, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Η Άγγελα Μέρκελ, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες απέναντι στη Ρωσία, με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

Σε συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο WDR, η Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της επειδή, όπως είπε, η Ευρώπη «δεν αξιοποιεί επαρκώς το διπλωματικό δυναμικό της». Παράλληλα, χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένη» τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, θεωρώντας ότι συμβάλλει σε ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Η Μέρκελ υπενθύμισε ότι κυβέρνησε τη Γερμανία για 16 χρόνια, έως τον Δεκέμβριο του 2021, λίγους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε, έχει δεχθεί επικρίσεις για την πολιτική επιείκειας απέναντι στη Μόσχα και για την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια.

Η Γερμανία, πλέον, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, επανεκκινώντας την αμυντική της βιομηχανία. «Στρατιωτική αποτροπή + διπλωματικές δραστηριότητες, είναι κάτι που θεωρώ σημαντικό», σημείωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνδυασμού των δύο προσεγγίσεων.

Η ίδια τόνισε ότι «δεν είναι αρκετό» μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να διατηρεί επαφή με τη Ρωσία, προσθέτοντας: «Και εμείς μετράμε, ως Ευρωπαίοι».

Η στάση της Μέρκελ και οι δηλώσεις Μερτς

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο διαμεσολάβησης στη σύγκρουση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μέρκελ επεσήμανε ότι κατά τις συνομιλίες του Μινσκ, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, «δεν θα της περνούσε από το μυαλό» να ζητήσει από διαμεσολαβητή να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ποιον Ευρωπαίο ηγέτη θα προτιμούσε για επανέναρξη διαλόγου, εκείνος είχε απαντήσει ότι «προσωπικά» θα επέλεγε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Απαντώντας στα σχόλια της Μέρκελ, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της «έχουν δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό σε έναν εντατικό διάλογο για τον τρόπο επίτευξης από κοινού μιας ειρηνικής λύσης». Τόνισε, ωστόσο, ότι «η Ρωσία απάντησε σε κάθε πρόταση για διαπραγμάτευση με ακόμη πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς», επισημαίνοντας πως αυτό πρέπει να σταματήσει ώστε να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στη Λειψία: Υποψίες κρατικής τρομοκρατίας, αντίδραση από Γαλλία

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε την επίθεση στη Λειψία κρατική τρομοκρατία, ζητώντας ευρωπαϊκό συντονισμό λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία και αναμένονται περισσότερες κυρώσεις κατά του ρωσικού στρατού.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, απορρίπτει εκφοβισμό

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη παρά τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις και δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να παρεμποδίσει τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία χωρίς να το επιτυγχάνει.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν συζητά με ΝΑΤΟ για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία. Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στο επόμενο Συμβούλιο ΥΠΕΞ.
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Άγνοια για μυστική συνάντηση Γερμανών-Ρώσων στο Μπακού

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για συνάντηση πρώην Γερμανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο πρόεδρος Αλίγιεφ επιβεβαιώνει ότι έγινε, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε εμπλοκή ή επίσημη ενημέρωση από Βερολίνο ή Μόσχα.