ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οικονομία Κίνας ανάλυση
Φωτο: Shutterstock

Σταθερή ανάκαμψη εμφάνισε η κινεζική οικονομία στο α' τετράμηνο 2026

Η Κίνα σημείωσε σταθερή οικονομική ανάκαμψη στο πρώτο τετράμηνο του 2026, με αύξηση παραγωγής, προσφοράς και ζήτησης, ενώ διατηρήθηκαν σταθερές οι θέσεις εργασίας και οι τιμές, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό στο πρώτο τετράμηνο του 2026, καθώς οι βασικοί δείκτες βελτιώνονται και νέοι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης ενισχύουν τη δυναμική της. Οι μακροοικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει το Πεκίνο εξακολουθούν να αποδίδουν αποτελέσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, καταγράφηκε επιτάχυνση τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στην ενίσχυση της προσφοράς. Παράλληλα, η ζήτηση προϊόντων στην αγορά συνέχισε να κινείται ανοδικά, επιβεβαιώνοντας τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι θέσεις εργασίας και οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις 18 Μαΐου το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας (NBS).

Αντιμέτωπο με ένα σύνθετο εξωτερικό περιβάλλον, το Πεκίνο υιοθέτησε πιο προληπτική δημοσιονομική πολιτική και ευέλικτη νομισματική στρατηγική. Στόχος είναι η υποστήριξη της συνεχιζόμενης αναβάθμισης και βελτιστοποίησης της απόδοσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του NBS Φου Λινγκουί, επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα και ζωτικότητα.

Τα στοιχεία του NBS δείχνουν ότι η προστιθέμενη αξία της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση στο πρώτο τετράμηνο του 2026, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Για τον μήνα Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε ετήσια αύξηση 4,1%, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,05%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ενίσχυση δεξιοτήτων των εργαζομένων με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Το Πεκίνο ενισχύει την ποιότητα του εργατικού δυναμικού ενόψει της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Λι Τσονγκ, με στρατηγικές για υπεύθυνη τεχνολογική ανάπτυξη και προστασία της απασχόλησης.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ αποτρέπουν μια κλιμάκωση

Η Κίνα χαιρέτισε τους συμβιβασμούς με την ΕΕ για το εμπόριο και τα κινεζικά υβριδικά οχήματα, θεωρώντας ότι αποτρέπουν κλιμάκωση. Οι συνομιλίες στο Πεκίνο οδήγησαν σε μέτρα που καθησυχάζουν την Ευρώπη για τα κινεζικά οχήματα και τις σπάνιες γαίες.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν δείχνει «απώτερα κίνητρα»

Το Γραφείο της Κίνας για την Ταϊβάν καταδίκασε την ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση της αλήθειας και προώθηση της ανεξαρτησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ-Κίνα: Συμφωνία για μειωμένες εξαγωγές υβριδικών και δασμούς

Η Κίνα συμφώνησε να περιορίσει τις εξαγωγές υβριδικών οχημάτων στην ΕΕ και να μειώσει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 4 δισ. ευρώ, όπως ανταλλακτικά, ελαιόλαδο και τρόφιμα, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μ. Σέφτσοβιτς.
Μάρος Σεφτσοβιτς στο Ευρωκοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-Κίνα: Συμφωνία για μείωση κινεζικών εξαγωγών υβριδικών οχημάτων

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν στη μείωση κατά 50% των κινεζικών υβριδικών εξαγωγών, στη διευκόλυνση αδειών για σπάνιες γαίες και στη βελτίωση πρόσβασης της ΕΕ στην κινεζική αγορά, ενώ η Κίνα μειώνει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα κατά 225 εκατ. ευρώ.
Ορίζοντας της Σανγκάης νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για τη φετινή 9η CIIE

Ένας μήνας μένει για την 9η CIIE στη Σανγκάη, όπου διεθνείς εταιρίες παρουσιάζουν ποικιλία προϊόντων, από τεχνολογίες μέχρι καφέ και σαπούνια. Από το 2018, η έκθεση προσελκύει συμμετέχοντες από 180 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.