ΓΔ: 2491.26 -0.67% Τζίρος: 78.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:35
Λογότυπο Deutsche Welle

Τουρκία: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος της DW, Αλιτζάν Ουλουντάγ

Το δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Αλιτζάν Ουλουντάγ, ο οποίος βρισκόταν προφυλακισμένος για τρεις μήνες κατηγορούμενος για αναρτήσεις κατά του Τούρκου προέδρου.

Το δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της τουρκικής υπηρεσίας της Deutsche Welle, Αλιτζάν Ουλουντάγ, κατά την πρώτη ακρόαση της υπόθεσής του. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να στρέφονταν κατά του Τούρκου προέδρου και είχε παραμείνει προφυλακισμένος επί περίπου τρεις μήνες στις φυλακές της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη ακρόαση πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο της Άγκυρας, έπειτα από τη μεταφορά της δικογραφίας από την Κωνσταντινούπολη λόγω αναρμοδιότητας. Ο Ουλουντάγ, που κρατούνταν στις φυλακές Μαρμαρά στη Σηλυβρία, συμμετείχε στη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην απολογία του, ο δημοσιογράφος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι διώκεται αποκλειστικά για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα. «Εδώ και 90 ημέρες είμαι μακριά από την οικογένειά μου και τη δουλειά μου στην Άγκυρα. Δικάζομαι χωρίς να μπορώ να παραστώ στο δικαστήριο. Αυτό συνιστά παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα. Ασκούσα το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο».

Ο Ουλουντάγ σημείωσε ότι εργάζεται τα τελευταία 18 χρόνια ως δικαστικός ρεπόρτερ στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως «η θέση μου είναι στην αίθουσα Τύπου του δικαστηρίου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη».

Η υπεράσπιση κατήγγειλε υπέρβαση εξουσίας, επισημαίνοντας ότι η δίωξη ξεκίνησε από μία ανάρτηση και επεκτάθηκε αναδρομικά σε παλαιότερο υλικό. Έκανε λόγο για υπερβολική και μη αναλογική διαδικασία, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του κατηγορουμένου.

Παρά την εισαγγελική πρόταση για συνέχιση της κράτησης, το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Ουλουντάγ, κρίνοντας ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο κράτησης, τη φύση των καταγγελλόμενων πράξεων, το επάγγελμα του κατηγορουμένου, την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας, καθώς και το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν ήδη συλλεχθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής ή αλλοίωσης αποδείξεων, αποφασίζεται η αποφυλάκιση του κατηγορουμένου».

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει στις 19 Φεβρουαρίου 2026, όταν ο δημοσιογράφος συνελήφθη στην κατοικία του στην Άγκυρα και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Την επόμενη ημέρα, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την προφυλάκισή του για «δημόσια προσβολή του προέδρου».

Στη συνέχεια, η δικογραφία επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και άλλες αναρτήσεις του από το 2025, ενώ η υπόθεση μεταφέρθηκε οριστικά στην Άγκυρα για εκδίκαση. Μέχρι τη σημερινή απόφαση, ο Ουλουντάγ παρέμενε προφυλακισμένος στη φυλακή της Σηλυβρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ανέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξένησε επιτυχημένα τη 36η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και ευχαριστώντας τους κατοίκους της Άγκυρας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 1.000 εντάλματα σύλληψης λίγο πριν την επέτειο του πραξικοπήματος

Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη σχεδόν 1.000 ατόμων με φερόμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από εξωτερική πολιτική Τσίπρα, μόνο η γραβάτα έμεινε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα F-35, υπενθυμίζοντας τις εξοπλιστικές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας τη διαφορά από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.