ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
Το κτήριο της τουρκικής Βουλής στην Άγκυρα, εμβληματικό σημείο πολιτικής σημασίας.

Κάλεσμα για ενότητα και αγώνα στο CHP – Έντονες πολιτικές αντιδράσεις

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία προκάλεσε η ακύρωση του συνεδρίου του CHP που ανέδειξε τον Οζγκιούρ Οζέλ. Ο ίδιος μίλησε για συνέχιση του αγώνα, ενώ το κόμμα απέρριψε την απόφαση και κάλεσε τα μέλη σε κινητοποιήσεις.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά τη δικαστική απόφαση που ακυρώνει το 38ο τακτικό συνέδριο του CHP, το οποίο το 2023 ανέδειξε πρόεδρο τον Οζγκιούρ Οζέλ. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από κορυφαία στελέχη του κόμματος όσο και από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, προχώρησε σε δημόσια δήλωση μέσω κοινωνικών δικτύων, καλώντας τα μέλη του κόμματος να συνεχίσουν τον αγώνα. «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα πάμε στην εξουσία περνώντας μέσα από έναν κήπο με τριαντάφυλλα. Σας υπόσχομαι ότι θα αντέξουμε τον πόνο, αλλά δεν θα παραδοθούμε. Σας υπόσχομαι τιμή, αξιοπρέπεια, θάρρος και αγώνα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του, το CHP υπογράμμισε πως «δεν αναγνωρίζουμε, δεν αποδεχόμαστε την παράνομη απόφαση της δικαιοσύνης του Παλατιού. Καλούμε όλα τα μέλη μας στα κεντρικά μας γραφεία και σε όλες τις επαρχίες και νομαρχιακές οργανώσεις. Δεν υπάρχει υποχώρηση, συνεχίζουμε τον αγώνα».

Κάλεσμα Κιλιτσντάρογλου για ενότητα

Ο τέως πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βάσει της δικαστικής απόφασης αναλαμβάνει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας και αποφυγής εσωτερικών συγκρούσεων. «Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι πεδίο προσωπικών φιλοδοξιών. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι ο χάρτης της κυριαρχίας του έθνους μας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως «η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το 38ο τακτικό συνέδριό μας δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία διχασμού, αλλά ευκαιρία να ενωθούμε κάτω από το αιωνόβιο δέντρο μας. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν είναι πάνω από το μέλλον της Τουρκίας. Θα απομακρύνουμε το κόμμα από τις αντιπαραθέσεις και θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την εξουσία». Ο ίδιος κάλεσε «να επικρατήσει η ψυχραιμία και η κοινή λογική».

Αντίδραση της κυβέρνησης και νέες πολιτικές εντάσεις

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Ακίν Γκιουρλέκ, υπερασπίστηκε τη δικαστική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα δημοκρατική». Όπως ανέφερε, «η διαδικασία ξεκίνησε με τις καταγγελίες των εκπροσώπων του CHP. Λήφθηκε μια δημοκρατική απόφαση. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα πρόκειται, είναι απαράδεκτο να παραβιάζεται η βούληση των εκπροσώπων και των μελών λόγω συμφερόντων, πιέσεων ή χειραγώγησης».

Στελέχη του CHP, ωστόσο, αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για πολιτική παρέμβαση και προσπάθεια επιρροής στη λειτουργία του κόμματος. Η αντιπρόεδρος του CHP, Γκιούλ Τσιφτσί, σημείωσε ότι «υπό την ηγεσία του προέδρου μας Οζγκιούρ Οζέλ, όλα τα αιρετά όργανα του κόμματός μας εκτελούν τα καθήκοντά τους. Δεν θα υποταχθούμε στο παλάτι, στη δικαστική εξουσία ή στο σκοτεινό καθεστώς που έχουν εγκαθιδρύσει».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, σχολίασε πως «η απόφαση ακύρωσης του συνεδρίου αποτελεί πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αντικατάσταση Οζγκιούρ Οζέλ από τον Κιλιτσντάρογλου στην αντιπολίτευση

Δικαστήριο στην Άγκυρα ακύρωσε το συνέδριο του CHP που ανέδειξε τον Οζγκούρ Οζέλ, επαναφέροντας δικαστικά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ηγεσία του κόμματος. Η απόφαση αφορά το 38ο Συνέδριο του CHP.
Λογότυπο Deutsche Welle
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος της DW, Αλιτζάν Ουλουντάγ

Το δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Αλιτζάν Ουλουντάγ, ο οποίος βρισκόταν προφυλακισμένος για τρεις μήνες κατηγορούμενος για αναρτήσεις κατά του Τούρκου προέδρου.
Δημήτρης Αβραμόπουλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας & σταθερότητας

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος περί «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θα εφαρμοστεί από την Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας, επισημαίνοντας το ρόλο της ως σταθεροποιητικό παράγοντα.
Ευάγγελος Βενιζέλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Να κάνουμε την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευκαιρία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, αναπαράγοντας στερεότυπα και αποφεύγοντας τον ρεαλισμό, επηρεάζοντας τη στάση μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν διμερή, περιφερειακά και τη σύνοδο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Ερντογάν και Τραμπ, συζητώντας διμερή και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, Συρία, Λίβανο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της εκεχειρίας και της σταθερότητας στην περιοχή.