ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
Φώτο: Shutterstock

Αναβολή εκτέλεσης θανατοποινίτη στο Τενεσί λόγω αδυναμίας εύρεσης φλέβας

Στο Τενεσί αναβλήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν κατάφερε να βρει φλέβα για ενέσιμο δηλητήριο, ενώ παράλληλα στη Φλόριντα πραγματοποιήθηκε κανονικά άλλη εκτέλεση.

Η αναβολή εκτέλεσης θανατοποινίτη στην πολιτεία του Τενεσί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το προσωπικό δεν κατάφερε να βρει φλέβα για τη χορήγηση του θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Αντίθετα, στη Φλόριντα πραγματοποιήθηκε κανονικά άλλη εκτέλεση, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Τόνι Καρούδερς, 57 ετών, καταδικασμένος σε θάνατο για τους φόνους της Ντελόις Άντερσον, του γιου της Μαρσέλο Άντερσον και του Φρέντερικ Τάκερ το 1994, κρατείτο στη φυλακή της Νάσβιλ. Η υπηρεσία φυλακών του Τενεσί ανέφερε ότι το ιατρικό προσωπικό εγκατέστησε επιτυχώς την πρώτη αντλία έγχυσης, αλλά δεν κατάφερε να βρει φλέβα για τη δεύτερη, όπως απαιτεί ο νόμος.

«Η εκτέλεση ακυρώθηκε», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπιλ Λι, χορήγησε στον Καρούδερς αναβολή ενός έτους. Ο ίδιος, που παραμένει πάνω από τρεις δεκαετίες στη φυλακή, εξακολουθεί να δηλώνει αθώος.

Η Στέισι Ρέκτορ, γενική διευθύντρια της οργάνωσης Tennesseans for Alternatives to the Death Penalty (TADP), χαρακτήρισε την «αποτυχημένη προσπάθεια εκτέλεσης τρομακτική», επισημαίνοντας ότι η οργάνωση εδώ και χρόνια προειδοποιεί για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη θανατηφόρα ένεση και ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια από την πολιτεία.

Η συνήγορος του θανατοποινίτη, Μέλανι Βερντέσια, κατηγόρησε τις αρχές ότι «βασανίζουν έναν άνθρωπο που επιμένει πως είναι αθώος, στο όνομα της δικαιοσύνης», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος που υποτίθεται πως δουλεύει το σύστημά μας».

Εκτελέσεις σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ

Την ίδια ημέρα, ο Ρίτσαρντ Νάιτ, 47 ετών, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στη Φλόριντα, μετά την καταδίκη του για τη δολοφονία γυναίκας και της 4χρονης κόρης της το 2000. Η εκτέλεση αυτή ανέβασε τον συνολικό αριθμό εκτελέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 14 για το τρέχον έτος.

Το 2024 είχαν πραγματοποιηθεί 47 εκτελέσεις, υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο των περίπου είκοσι ετησίως την τελευταία δεκαετία, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στη Φλόριντα. 

Οι περισσότερες εκτελέσεις εξακολουθούν να γίνονται με θανατηφόρα ένεση, ενώ το 2025 πέντε πραγματοποιήθηκαν με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που ειδικοί του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν ως μορφή «βασανιστηρίου». Επιπλέον, τρεις εκτελέσεις έγιναν με εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ σε τρεις ακόμη –Καλιφόρνια, Όρεγκον και Πενσιλβάνια– εφαρμόζεται μορατόριουμ, βάσει αποφάσεων των κυβερνητών τους. Από τις 14 εκτελέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, επτά έγιναν στη Φλόριντα, τέσσερις στο Τέξας, δύο στην Οκλαχόμα και μία στην Αριζόνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί εκλογικούς αξιωματούχους

Δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να σταματήσει τις απειλές δίωξης κατά αξιωματούχων που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες Τραμπ για τον αποκλεισμό μη πολιτών από την ψηφοφορία, λίγο πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έφοδος στο σπίτι δωρητή Δημοκρατικού που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις

Το FBI πραγματοποίησε έρευνα στην έπαυλη του δισεκατομμυριούχου Στίβεν Κούμπεκ στο Μπέβερλι Χιλς, στο πλαίσιο έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση που εμπλέκει τον Έρικ Σουόλγουελ. Δεν έγιναν συλλήψεις, ενώ οι δικηγόροι δεν σχολίασαν.
Οκινάουα, ναός Ναμινοούε
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Κατηγορείται Αμερικανός στρατιωτικός για φόνο στην Οκινάουα

Κατηγορίες για φόνο και ληστεία απαγγέλθηκαν σε 20χρονο Αμερικανό πεζοναύτη στην Οκινάουα, ο οποίος φέρεται να στραγγάλισε 39χρονη με καλώδιο τηλεφώνου σε ξενοδοχείο στις 3 Οκτωβρίου, προκαλώντας αναστάτωση στο νησί.
Ντόναλντ Τραμπ Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν προσπαθεί να ελέγξει τις πολιτειακές εκλογές, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς δήλωσε πως η προσφυγή του υπουργείου κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων στη Γερουσία Αλάσκας δεν στοχεύει να δοθεί έλεγχος των πολιτειακών εκλογών στον Τραμπ, διαψεύδοντας τέτοια σενάρια.
Σαμ Άλτμαν OpenAI
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή της αδελφής του Σαμ Άλτμαν για κακοποίηση

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της Άνι Άλτμαν κατά του Σαμ Άλτμαν για σεξουαλική κακοποίηση επειδή δεν προσήλθε για ανεξάρτητη ιατρική εξέταση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι συνήγοροί της απέφυγαν σχόλια.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο P. Diddy μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή

Ο P. Diddy, καταδικασμένος για σεξουαλικές επιθέσεις, μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή στην Πενσιλβάνια από το Νιου Τζέρσεϊ, μετά από δημοσιεύματα για συμπλοκή και ειδική μεταχείριση. Στη νέα φυλακή κρατούνται περίπου 1.000 άτομα.