ΓΔ: 2341.36 0.98% Τζίρος: 208.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:51:35
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
Πολεμικά αεροσκάφη ΗΠΑ και Ιράν με σημαίες και έκρηξη στο φόντο, ένδειξη σύγκρουσης ή κρίσης.

ΥΠΕΞ Ιράν: Οι ΗΠΑ έσπασαν την εκεχειρία με επιθέσεις στο νότο

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της εκεχειρίας με αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Ιράν, στοχεύοντας πλοία και θέσεις πυραύλων, ενώ η κατάπαυση του πυρός ισχύει από τις 8 Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι παραβίασαν την εκεχειρία με νέα αεροπορικά πλήγματα στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρθηκε, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε τη Δευτέρα επιδρομές εναντίον στόχων στο νότιο Ιράν, περιλαμβανομένων πλοίων που επιχειρούσαν να ποντίσουν νάρκες και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων. Οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίστηκαν από την Ουάσιγκτον ως αμυντικές.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ εξακολουθεί να ισχύει η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή στις 8 Απριλίου, γεγονός που εντείνει την ένταση στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στη νότια επαρχία Μπαντάρ Αμπάς ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας στην περιοχή Χορμοζάν τις τελευταίες 48 ώρες... Το Ιράν θεωρεί το αμερικανικό καθεστώς υπεύθυνο για όλες τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτές τις επιθετικές και αδικαιολόγητες ενέργειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν για τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως πλησιάζουν σε ισχυρή συμφωνία με το Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ χαμήλωσε τις προσδοκίες για άμεση επίτευξή της. Συζητήσεις γίνονται για το στενό του Ορμούζ και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Καμία βιασύνη για συμφωνία με Ιράν, παραμένουν οι κυρώσεις

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα βιαστούν για συμφωνία με το Ιράν, μειώνοντας τις ελπίδες για άμεση επίλυση στη Μ. Ανατολή. Υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα ισχύει έως ότου υπάρξει επίσημη συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο αποκλεισμός του Ιράν θα ισχύει μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν δεν πρέπει να βιαστούν, τονίζοντας πως οι κυρώσεις θα ισχύουν μέχρι να υπάρξει συμφωνία. Υπογράμμισε ότι η σχέση με το Ιράν γίνεται πιο επαγγελματική και παραγωγική.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Βήματα προσέγγισης για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός εκπρόσωπος Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ δήλωσε πως παρατηρείται τάση προσέγγισης με τις ΗΠΑ στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ότι οριστικοποιείται σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, αλλά όχι συμφωνία ακόμα

Οι ΗΠΑ σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν, σύμφωνα με τον Μάρκο Ρούμπιο, αλλά παραμένει δουλειά να γίνει. Οι επαφές με Πακιστανούς μεσολαβητές συνεχίζονται και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέα πρόταση ΗΠΑ εξετάζει η Τεχεράνη μετά τον Πακιστανό μεσολαβητή

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέα αμερικανική πρόταση, με τη μεσολάβηση του Πακιστανού ΥΠΕΣ στην Τεχεράνη. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε τη «μεγάλη δυσπιστία» προς τις ΗΠΑ και ανέφερε συνεχιζόμενη ανταλλαγή μηνυμάτων.