ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Νίκη του υποψηφίου που στηρίζει ο Τραμπ στις ρεπουμπλικανικές εκλογές Τέξας

Η νίκη του Κεν Πάξτον στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικανών στο Τέξας, χάρη στην υποστήριξη Τραμπ, επιβεβαιώνει την επιρροή του πρώην προέδρου, με τον Πάξτον να συγκεντρώνει πάνω από 62% των ψήφων.

Η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώθηκε εκ νέου σε εσωκομματική ψηφοφορία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Τέξας, όπου ο υπερσυντηρητικός Κεν Πάξτον, με την υποστήριξη του ενοίκου του Λευκού Οίκου, επικράτησε με διαφορά του απερχόμενου γερουσιαστή της πολιτείας, Τζον Κόρνιν. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε στατιστικές προβολές μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το CNN, ο Κεν Πάξτον συγκέντρωσε το 62,6% των ψήφων, ενώ το Fox News υπολόγισε το ποσοστό του στο 62,7%.

Η αναμέτρηση αυτή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του μέσου της προεδρικής θητείας, θεωρείται κρίσιμη για το πολιτικό μέλλον του προέδρου Τραμπ. Η μεγάλη πολιτεία του Νότου, ιστορικά συντηρητική, ανέδειξε εκ νέου την καθοριστική του επιρροή στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων. Παράλληλα, ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα για το κατά πόσο θα διατηρήσει τον έλεγχό του στο Καπιτώλιο, εν μέσω δυσαρέσκειας για ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι προσωπικές του πρωτοβουλίες στον Λευκό Οίκο.

Η νίκη του 63χρονου Πάξτον, τραμπιστή με ακραίες θέσεις, στον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ παρείχε καθυστερημένη αλλά καθοριστική υποστήριξη, προκαλεί αναστάτωση στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Πολλοί γερουσιαστές είχαν ζητήσει από τον Τραμπ να στηρίξει τον Κόρνιν, ο οποίος ωστόσο φαίνεται ότι τιμωρήθηκε επειδή διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του προέδρου.

Το παρελθόν του υπερσυντηρητικού πολιτειακού υπουργού Δικαιοσύνης του Τέξας, που έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και αντιμετώπισε διαδικασία καθαίρεσης το 2023, προκαλεί ανησυχία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, παρά το γεγονός ότι τελικά βγήκε αλώβητος.

Πολιτικοί φόβοι για απώλεια έδρας

Κύκλοι του κόμματος εκφράζουν φόβους πως η αντικατάσταση του Κόρνιν από τον Πάξτον μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της γερουσιαστικής έδρας, η οποία θεωρείται «κομματικό κεκτημένο» για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους Δημοκρατικούς σε μια κρίσιμη πολιτεία.

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τζον Θουν, προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις σε απερχόμενα μέλη ενδέχεται να έχουν συνέπειες στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Όπως είπε, οι παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ ίσως κάνουν «πιο περίπλοκη» την υλοποίηση του πολιτικού του προγράμματος.

Το δίλημμα των Ρεπουμπλικάνων

Η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία ανέδειξε ένα διαχρονικό δίλημμα για τους Ρεπουμπλικάνους: η υποστήριξη του προέδρου Τραμπ μπορεί να είναι καθοριστική στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά δεν εγγυάται απαραίτητα νίκες στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο Κεν Πάξτον ενδέχεται να αποδειχθεί βάρος ασήκωτο», δήλωσε ο Τζον Κόρνιν στο Fox News, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα. «Μπορεί να χάσει, αλλά ακόμη κι αν δεν χάσει (...) ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλες ψηφοφορίες», προειδοποίησε.

Η επόμενη αναμέτρηση

Ο Πάξτον θα αντιμετωπίσει στις εκλογές τον δημοκρατικό πάστορα Τζέιμς Ταλαρίκο, γνωστό για τη θέση του ότι «δεν πρέπει να αφεθεί στους συντηρητικούς η αποκλειστικότητα του μηνύματος της Βίβλου».

Μετά την ανακοίνωση της νίκης Πάξτον, ο Ταλαρίκο κάλεσε μέσω X τους «υποστηρικτές του γερουσιαστή Κόρνιν» να ενωθούν μαζί του, διαβεβαιώνοντας πως «έχουν θέση στην εκστρατεία του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια στη Νάταλι Χαρπ και σε δύο βοηθούς

Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια ως δώρο τέλους χρονιάς στην βοηθό του Νάταλι Χαρπ, ενώ παρόμοια ποσά έλαβαν άλλες δύο συνεργάτιδες. Το Λευκό Οίκο υπερασπίστηκε την πράξη, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συγχαίρει την ακροδεξιά Γερμανίας για τη νίκη της την Κυριακή

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε χθες τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη βραδιά» για το «λαϊκιστικό κόμμα». Έκανε αναφορά σε «MGGA», προσαρμόζοντας το γνωστό του σύνθημα για τη Γερμανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.