Το Κέντρο Πομπιντού-Μετς στην ανατολική Γαλλία υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων μετά την κλοπή του εμβληματικού έργου του Μαουρίτσιο Κατελάν, «Comedian», το οποίο αποτελείται από μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία.
Η μπανάνα, που αποτελεί βασικό στοιχείο του έργου, εξαφανίστηκε, προκαλώντας αναστάτωση στο μουσείο. Η νέα κλοπή διαπιστώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από φύλακα του μουσείου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο γίνεται στόχος. Τον περασμένο Ιούλιο, επισκέπτης της έκθεσης είχε κατεβάσει την μπανάνα και την έφαγε. Τότε, το μουσείο δεν προχώρησε σε νομικές ενέργειες, καθώς ο δράστης είχε ταυτοποιηθεί και υπήρξε επικοινωνία μαζί του.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Πομπιντού, Έλσα Ντε Σμετ, η δικαστική οδός ήταν αναπόφευκτη, καθώς ο δράστης παραμένει άγνωστος και «δεν είναι δυνατός ο διάλογος μαζί του». Το μουσείο τόνισε ότι πρόκειται για πράξη προσβλητική απέναντι στα εκτιθέμενα έργα και ότι τίθεται ζήτημα «σεβασμού στο έργο».
Αν και η μπανάνα αντικαθίσταται κάθε τρεις ημέρες και «η αξία του έργου βασίζεται στο πιστοποιητικό αυθεντικότητας και το πρωτόκολλο της παρουσίασής του», η διοίκηση του μουσείου καταδίκασε την ενέργεια.
Η ιστορία του έργου
Το έργο «Comedian» δημιουργήθηκε το 2019 και διερευνά την έννοια της τέχνης και της αξίας της. Παρουσιάζεται στο Κέντρο Πομπιντού-Μετς στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυριακή χωρίς τέλος», η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2025 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2027.
Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Μαϊάμι το 2019, άλλος καλλιτέχνης είχε επίσης φάει τη μπανάνα, διαμαρτυρόμενος για την τιμή του έργου, που τότε έφτανε τα 120.000 δολάρια. Το 2021, ένα από τα τρία «αντίτυπα» του έργου πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αγοραστής ήταν ο Τζάστιν Σαν, ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Tron, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα έφαγε τη μπανάνα μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ καλύτερη από τις άλλες μπανάνες».