ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

ΗΠΑ: Δικαστήριο ακύρωσε τους περιορισμούς μετανάστευσης της κυβέρνησης Τραμπ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε παράνομους τους περιορισμούς της κυβέρνησης Τραμπ στη μετανάστευση, που αφορούσαν πολίτες από 39 χώρες μετά την επίθεση στην Ουάσινγκτον, ακυρώνοντάς τους οριστικά.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη νόμιμη μετανάστευση, μετά την επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον από έναν Αφγανό υπήκοο.

Ο δικαστής Τζον ΜακΚόνελ, από το Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, έκρινε ότι οι περιορισμοί που υιοθέτησαν οι Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης (USCIS) είναι «παράνομοι». Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν επιβληθεί εις βάρος πολιτών από 39 χώρες, μετά την επίθεση στην οποία έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, μέλος της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ.

Οι απαγορεύσεις αφορούσαν πολίτες από 39 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Οι άνθρωποι αυτοί εμποδίζονταν να λάβουν οριστική απάντηση στα αιτήματά τους για άσυλο, άδεια εργασίας, πράσινη κάρτα ή ιθαγένεια, όπως σημείωσε ο δικαστής.

Τον Μάρτιο, συνασπισμός οργανώσεων μεταναστών και εργατικών σωματείων προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των απαγορεύσεων που εφάρμοζε η USCIS, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο ΜακΚόνελ, διορισμένος από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή «έριξε σε επ’ αόριστον νομική εκκρεμότητα τη ζωή αμέτρητων μεταναστών που ζουν ήδη στις ΗΠΑ». Η άρνηση της USCIS να εξετάσει τα αιτήματά τους, όπως τόνισε, δεν οφειλόταν σε δική τους υπαιτιότητα αλλά αποκλειστικά στον τόπο γέννησής τους.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες είχαν τηρήσει όλες τις νομικές διαδικασίες που απαιτεί το Κογκρέσο. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεναν σε αναμονή για μήνες, καθώς η USCIS αρνιόταν να εξετάσει τα αιτήματά τους. Ο δικαστής επισήμανε ότι «το κράτος δικαίου οφείλει να εφαρμόζεται σε όλους ισότιμα» και ότι η υπηρεσία παραβίασε τους μεταναστευτικούς νόμους που της είχε αναθέσει να εφαρμόζει το Κογκρέσο.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά σε δήλωση της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ, η οποία είχε γράψει τον Δεκέμβριο στην πλατφόρμα Χ ότι συνέστησε στον πρόεδρο Τραμπ να απαγορευθεί πλήρως η είσοδος στις ΗΠΑ «για όλους τους υπηκόους κάθε καταραμένης χώρας που έχει πλημμυρίσει το έθνος μας με δολοφόνους, βδέλλες και εξαρτημένους από τα κοινωνικά επιδόματα».

Μετά τη συγκεκριμένη «σύσταση», απαγορεύτηκε η χορήγηση πράσινης κάρτας σε πολίτες 39 χωρών, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, η Αϊτή, το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Τσαντ, η Βενεζουέλα, η Κούβα και το Τουρκμενιστάν. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε για μήνες την έκδοση αποφάσεων ασύλου και περιόρισε τη διάρκεια των αδειών εργασίας για πολλές κατηγορίες μεταναστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί εκλογικούς αξιωματούχους

Δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να σταματήσει τις απειλές δίωξης κατά αξιωματούχων που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες Τραμπ για τον αποκλεισμό μη πολιτών από την ψηφοφορία, λίγο πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έφοδος στο σπίτι δωρητή Δημοκρατικού που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις

Το FBI πραγματοποίησε έρευνα στην έπαυλη του δισεκατομμυριούχου Στίβεν Κούμπεκ στο Μπέβερλι Χιλς, στο πλαίσιο έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση που εμπλέκει τον Έρικ Σουόλγουελ. Δεν έγιναν συλλήψεις, ενώ οι δικηγόροι δεν σχολίασαν.
Οκινάουα, ναός Ναμινοούε
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Κατηγορείται Αμερικανός στρατιωτικός για φόνο στην Οκινάουα

Κατηγορίες για φόνο και ληστεία απαγγέλθηκαν σε 20χρονο Αμερικανό πεζοναύτη στην Οκινάουα, ο οποίος φέρεται να στραγγάλισε 39χρονη με καλώδιο τηλεφώνου σε ξενοδοχείο στις 3 Οκτωβρίου, προκαλώντας αναστάτωση στο νησί.
Ντόναλντ Τραμπ Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν προσπαθεί να ελέγξει τις πολιτειακές εκλογές, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς δήλωσε πως η προσφυγή του υπουργείου κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων στη Γερουσία Αλάσκας δεν στοχεύει να δοθεί έλεγχος των πολιτειακών εκλογών στον Τραμπ, διαψεύδοντας τέτοια σενάρια.
Σαμ Άλτμαν OpenAI
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή της αδελφής του Σαμ Άλτμαν για κακοποίηση

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της Άνι Άλτμαν κατά του Σαμ Άλτμαν για σεξουαλική κακοποίηση επειδή δεν προσήλθε για ανεξάρτητη ιατρική εξέταση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ οι συνήγοροί της απέφυγαν σχόλια.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο P. Diddy μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή

Ο P. Diddy, καταδικασμένος για σεξουαλικές επιθέσεις, μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή στην Πενσιλβάνια από το Νιου Τζέρσεϊ, μετά από δημοσιεύματα για συμπλοκή και ειδική μεταχείριση. Στη νέα φυλακή κρατούνται περίπου 1.000 άτομα.