ΓΔ: 2529.66 -2.25% Τζίρος: 176.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:40
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Τραμπ: Σχέδια για μαζικές απολύσεις σε μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ζήτησε από τον προσωρινό Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, Μπιλ Πούλτι, να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, δηλώνοντας πως το γραφείο του DNI είναι αχρείαστο ή υπερβολικά μεγάλο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι επιθυμεί ο προσωρινός Διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Μπιλ Πούλτι να ξεκινήσει τη διαδικασία απόλυσης σημαντικού αριθμού εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ ανέφερε στον Πούλτι ότι θεωρεί το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, στο οποίο τον διόρισε, «αχρείαστο και/ή υπερβολικά μεγάλο». Το γραφείο αυτό εποπτεύει συνολικά 18 ομοσπονδιακές υπηρεσίες και μονάδες πληροφοριών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Πούλτι θα αντιμετωπίσει «λιγότερα εμπόδια» στο έργο του, καθώς η θέση του είναι προσωρινή. Όπως σημείωσε, το γεγονός αυτό «κατά κάποιο τρόπο τον καθιστά πιο ισχυρό», επειδή «δεν θα βρίσκεται εκεί για πολύ καιρό».

«Θα ήθελα το DNI να είναι μικρότερο. Νομίζω ότι είναι γεμάτο με ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι στηρίζεται στον στενό του σύμμαχο για «να ξεκινήσει τη διαδικασία».

Αντιδράσεις για τον διορισμό Πούλτι

Η ανάληψη της θέσης από τον Μπιλ Πούλτι ακολούθησε την παραίτηση της Τούλσι Γκάμπαρντ. Για τον διορισμό νέου επικεφαλής του DNI απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας, με τους Δημοκρατικούς να αντιδρούν έντονα και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να εκφράζουν επιφυλάξεις λόγω της περιορισμένης εμπειρίας του Πούλτι σε ζητήματα πληροφοριών.

«Είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος και θα μπορούσε να ανακαλύψει πράγματα αναφορικά με τις νοθευμένες εκλογές», ανέφερε ο Τραμπ σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, προκαλώντας νέες ανησυχίες στους Δημοκρατικούς για πιθανή εργαλειοποίηση των μυστικών υπηρεσιών για πολιτικούς σκοπούς.

Ο 38χρονος Πούλτι παραμένει επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης Στέγασης (FHFA), ενώ η αμερικανική δεξιά ζητά ορισμό επικεφαλής του DNI με αποδεδειγμένη «βαθιά γνώση των ζητημάτων της εθνικής ασφάλειας», κάτι που, όπως επισημαίνεται, δεν ισχύει στην περίπτωση του Πούλτι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιδιώκει μαζικές απολύσεις στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Ο Τραμπ δήλωσε στη Wall Street Journal πως θέλει ο προσωρινός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μπιλ Πούλτι, να προχωρήσει σε απολύσεις, θεωρώντας το Γραφείο Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών υπερβολικά μεγάλο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Γαλλία φλέγεται σήμερα λόγω των αλλοδαπών μεταναστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη μετανάστευση για τις ταραχές στη Γαλλία, ζητώντας από το Παρίσι να σκληρύνει τα μέτρα. Με ανάρτησή του, κάλεσε τη Γαλλία να κλείσει τα σύνορα και να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνομιλίες με Ρωσία και Κίνα για αποπυρηνικοποίηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν συνομιλίες για πυρηνικό αφοπλισμό, με αφορμή τα μεγάλα αποθέματα τους. Επίσης, ανέφερε πως η Κίνα μπορεί να φτάσει το επίπεδο των ΗΠΑ στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας υπέρ της μη ζωντανής μετάδοσης εκτέλεσης δράστη

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν για τη δολοφονία 13 στρατιωτών, απόφαση που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν την ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ. Το Πεντάγωνο στηρίζει την επιλογή του προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.