ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λογότυπα social media
Φώτο: Shutterstock

Καναδάς: Νομοσχέδιο για απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 16

Ο Καναδάς προωθεί νομοσχέδιο για την ψηφιακή ασφάλεια, με περιορισμούς στη χρήση social media από παιδιά κάτω των 16 ετών και ρύθμιση των AI chatbots.

Η καναδική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για την ψηφιακή ασφάλεια, το οποίο προβλέπει την απαγόρευση χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, εκτός αν οι πλατφόρμες πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας.

Το σχέδιο νόμου στοχεύει επίσης στη ρύθμιση των chatbots της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με τη δημιουργία ψηφιακής ρυθμιστικής αρχής που θα επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν ποινές που φτάνουν έως το 3% των παγκόσμιων εσόδων τους ή τα 7,2 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι υψηλότερο.

«Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα chatbots ΤΝ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να τραβούν την προσοχή. Δεν υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και έχουν γίνει πηγή άγχους, απομόνωσης, κατάθλιψης και μιας σειράς άλλων προκλήσεων για την ψυχική υγεία πολλών νεαρών Καναδών», δήλωσε ο Μαρκ Μίλερ, υπουργός Ταυτότητας και Πολιτισμού του Καναδά.

Παγκόσμια τάση περιορισμών στα social media

Ο Καναδάς ακολουθεί το παράδειγμα χωρών όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Βραζιλία, που έχουν ήδη κινηθεί προς τον περιορισμό της πρόσβασης των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις τους στην ευημερία των παιδιών.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι μας συμβαδίζουν, επειδή οι γονείς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις μόνοι τους», σημείωσε ο Μαρκ Μίλερ, αναγνωρίζοντας ότι ο Καναδάς «υστερεί».

Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία θα παράσχει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους νεαρούς Καναδούς και θα τους προτρέψει να συνδέονται από κοντά, να συνάπτουν φιλικές σχέσεις, να επικεντρώνονται στο σχολείο και να αποκτούν δεξιότητες της πραγματικής ζωής».

Σύνδεση με πρόσφατα περιστατικά και διεθνείς εξελίξεις

Η κατάθεση του νομοσχεδίου έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αγωγή οικογενειών που επηρεάστηκαν από μία από τις χειρότερες μαζικές επιθέσεις στη χώρα. Οι οικογένειες κατηγορούν την OpenAI ότι γνώριζε πως η 18χρονη δράστης σχεδίαζε την επίθεση μέσω ChatGPT, χωρίς να ειδοποιήσει τις αρχές. Η εταιρεία δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Τον Δεκέμβριο, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε πλήρως τη χρήση social media από παιδιά κάτω των 16 ετών. Μέσα σε έναν μήνα, οι εταιρείες απενεργοποίησαν περίπου 5 εκατομμύρια λογαριασμούς εφήβων.

Καναδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ενδέχεται να απαιτήσει έως και έναν χρόνο, ενώ η σύσταση της ψηφιακής ρυθμιστικής αρχής θα χρειαστεί περίπου 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αντιδράσεις από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

Εκπρόσωπος της Google, ιδιοκτήτριας του YouTube, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την καναδική κυβέρνηση για τη θέσπιση υψηλότερων προτύπων ασφαλείας, ώστε οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο στις διαδικτυακές εμπειρίες των παιδιών τους.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της Meta ανέφερε: «Όπως και οι βουλευτές, θέλουμε ασφαλείς, θετικές διαδικτυακές εμπειρίες για τους νέους και αξιολογούμε τις λεπτομέρειες του Νόμου περί Ψηφιακής Ασφάλειας». Η Meta είναι ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram.

Το X (πρώην Twitter) του Ίλον Μασκ και το Snapchat δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Παράλληλα, η Γαλλία, η Δανία και η Πολωνία εξετάζουν αυστηρότερα μέτρα για τη χρήση των social media από παιδιά, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι από τον Ιανουάριο του 2027 θα απαγορεύσει την πρόσβαση σε άτομα κάτω των 15 ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας για τροπολογίες σε νομοσχέδιο

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας της Πλεύσης Ελευθερίας για δύο τροπολογίες, ενώ η αντιπολίτευση επέκρινε κυβέρνηση για κατάχρηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών και απαίτησε την απόσυρσή τους.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε στην Επιτροπή το ν/σ για ευρωπαϊκούς κανόνες τεχνητής νοημοσύνης

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Επιτροπή. Υπέρ η ΝΔ, «όχι» από ΚΚΕ και Πλεύση, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για διορθώσεις στην Ολομέλεια την Πέμπτη.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαστεργίου: Το ν/σ για την AI διασφαλίζει καινοτομία και προστασία πολιτών

Στη Βουλή εξετάζεται το νομοσχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο χαρακτηρίστηκε «αναγκαίο» από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Φορείς πρότειναν βελτιώσεις με έμφαση σε προσωπικό και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Τεχνητή νοημοσύνη Λος Άντζελες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέο θεσμικό πλαίσιο με κανόνες, εποπτεία και ασφάλεια

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, τόνισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα επιλέγει υπεύθυνη καινοτομία, με ασφάλεια και διαφάνεια, εφαρμόζοντας νέους κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος του πολίτη.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή του AI Act

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού AI Act, θεσπίζοντας εθνικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία και προστασία δικαιωμάτων, με συμμετοχή φορέων και επιστημόνων.