Φώτο: Shutterstock

Γιατί η Ιταλία φοβάται δεύτερο κύμα πανδημίας

Η ανησυχία αυξήθηκε λόγω και του ότι σε τρεις περιφέρειες της χώρας, της Ρώμης, της Μπολόνια και της Βενετίας, ο δείκτης μετάδοσης ξεπέρασε και πάλι το 1. 

Τις πέντε τελευταίες ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν ανοδική τάση, έστω και αν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι όποιος γνωρίζει πως είναι θετικός στον ιό και αρνείται τις θεραπείες, θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά.

Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με την αρχή της νέας σχολικής περιόδου, οι μαθητές πρόκειται να υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του ιού. Παράλληλα, ο ιταλός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν τεστ και σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Μειώθηκαν οι πωλήσεις μάσκας

Η ανησυχία αυξήθηκε λόγω και του ότι σε τρεις περιφέρειες της χώρας, της Ρώμης, της Μπολόνια και της Βενετίας, ο δείκτης μετάδοσης ξεπέρασε και πάλι το 1. Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί, επισημαίνουν ότι οι πολίτες δεν αγοράζουν όπως πρώτα, προστατευτικές μάσκες: οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά δυο τρίτα. Σε γνωστές οργανωμένες πλαζ, όπως του Ρίμινι και του Ριτσιόνε, οι υποχρεωτικές αποστάσεις ασφαλείας, άρχισαν να μην τηρούνται, ιδίως τις απογευματινές ώρες, όταν ο κόσμος αναζητά δροσιά και κοκτέιλ.

Όλα αυτά παρά το ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, σε όλη την χώρα προέκυψαν 50 μικρές, νέες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, οι οποίες οφείλονται και στην επιστροφή πολιτών από το εξωτερικό. Οι περισσότεροι Ιταλοί, δηλαδή, νιώθουν ότι ο κίνδυνος αποτελεί, πλέον, παρελθόν, εξαιτίας και των ασαφών και αντικρουόμενων  μηνυμάτων αρκετών πολιτικών και επιστημόνων. Κανείς δεν ξέρει, φυσικά, αν το φθινόπωρο θα έχουμε ένα νέο, επικίνδυνο κύμα μεταδόσεων.

Αλλά η κυβέρνηση Κόντε και οι διάφοροι περιφερειάρχες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται άμεσα, μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική, όπως και μέτρα, τα οποία να στείλουν το μήνυμα ότι η Ιταλία, παραμένει σε εγρήγορση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε Καμπανία και Νάπολη

Το πρόστιμο αφορά σε όποιον δεν φοράει μάσκα σε κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για δημόσια κτήρια, σούπερ μάρκετ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, είτε για δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο, τρένα, μετρό).