ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Στριμώχνει» την General Motors η συνεχιζόμενη απεργία

Η μεγαλύτερη απεργία που συμβαίνει στις ΗΠΑ από το 2007 εχουν οδηγήσει την General Motors σε αξιέξοδο καθώς οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου των εργαζομένων και της διοίκησης της General Motors «πήραν άσχημη τροπή», ανακοίνωσε το συνδικάτο στο οποίο ανήκουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτή, οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα για 4η εβδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα καλύτερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα.

Το πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις ακολούθησε αρκετές ημέρες συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια των οποίων είχαν σημειωθεί κάποιες πρόοδοι με στόχο την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας τετραετούς διάρκειας.

Ο Τέρι Ντάιτς, αντιπρόεδρος της διαπραγματευτικής επιτροπής του συνδικάτου United Auto Workers (UAW), έστειλε χθες το μεσημέρι επιστολή προς τα μέλη του στην οποία αναφέρει ότι το συνδικάτο κρίνει τις τελευταίες προτάσεις της GM για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας εντελώς απαράδεκτες.

«Επέστρεψαν στην τελευταία πρότασή τους, την οποία είχαμε ήδη απορρίψει, κάνοντας πολύ μικρές αλλαγές», επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές του συνδικάτου «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πολύ απογοητευμένοι» με τη θέση της GM.

Με τη συμμετοχή 50.000 εργαζόμενων, αυτή είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική βιομηχανία από το 2007 όταν είχαν απεργήσει για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι στην GM. Όμως αυτή η απεργία διήρκησε λιγότερο από τρεις ημέρες, ενώ αυτή βρίσκεται στην 21η ημέρα της.

Οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν και τα καναδικά εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας, με κάποιους εργαζόμενους να ωθούνται από την εταιρεία σε αναγκαστική αργία. «Εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει με πολύ καλές προτάσεις που ωφελούν τους εργαζόμενους σήμερα και χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», επεσήμανε η GM σε ανακοίνωσή της. «Είμαστε δεσμευμένοι στη συνέχιση των συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί λύση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν τη χρήση προσωρινού προσωπικού από τη GM, καθώς και το αίτημα του συνδικάτου προς την εταιρεία να βρει δουλειά για κάποιους ή όλους τους εργαζόμενους στα τέσσερα εργοστάσιά της που θα κλείσουν. Περίπου 3.000 μέλη του UAW εργάζονται στα τέσσερα αυτά εργοστάσια, με την GM να έχει ανακοινώσει πως έχει βρει δουλειά για 2.300 εξ αυτών, αν και κάποιοι θα χρειαστεί να μετακομίσουν για τη νέα τους θέση.

Άλλα θέματα που εκκρεμούν αφορούν τους μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων. «Η εταιρεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποζημιώσει δίκαια το μεγάλο εργατικό δυναμικό του UAW», επισημαίνεται στην επιστολή του Ντάιτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

General-Motors
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία τέλος στα εργοστάσια της General Motors

Η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ — ένας από τους πνεύμονες της αμερικανικής βιομηχανίας — διέρχεται δύσκολη φάση, με τις πωλήσεις της να αναμένεται να σημειώσουν πτώση φέτος, έπειτα από μια σειρά ρεκόρ μετά το 2014, κατά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's.
ΔΙΕΘΝΗ

«Παγώνουν» οι συζητήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για μείωση των πυρηνικών όπλων

Η συνθήκη που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τα οπλοστάσια των δύο χωρών σε μέγιστο αριθμό 1.550 κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, μείωση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.