ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οικονομία Κίνας κόκκινο
Φωτο: Shutterstock

Ψηφιακό γιουάν: 26 ιδρύματα μπαίνουν στο διεθνές δίκτυο

Σημαντική πρόοδο καταγράφουν οι διασυνοριακές υπηρεσίες του ψηφιακού γιουάν, με 26 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετέχουν στο διεθνές δίκτυο e-CNY.

Οι διασυνοριακές υπηρεσίες στο ψηφιακό κινεζικό νόμισμα (ψηφιακό γιουάν) σημείωσαν σημαντική πρόοδο, καθώς 26 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπέγραψαν τη συμμετοχή τους στο Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων (e-CNY) στις 16 Ιουνίου στη Σανγκάη.

Το Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων αποτελεί διεθνή φορέα που λειτουργεί υπό τη διαχείριση του Ινστιτούτου Ψηφιακού Νομίσματος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC). Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κίνας για την ενίσχυση της διεθνούς χρήσης του ψηφιακού νομίσματος.

Η πρώτη ομάδα συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνει τον κινεζικό βραχίονα της Standard Chartered Bank, καθώς και υποκαταστήματα κινεζικών τραπεζών στην Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, το Λάος και το Κατάρ. Η συμμετοχή διεθνών τραπεζών ενισχύει τη δυναμική του συστήματος πληρωμών e-CNY σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απλοποίηση και ταχύτητα στις διασυνοριακές συναλλαγές

Σύμφωνα με το παραδοσιακό μοντέλο, μια διασυνοριακή συναλλαγή απαιτεί τη διέλευση από τρεις έως πέντε ενδιάμεσες τράπεζες για την επαλήθευση των στοιχείων και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας. Αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Με τη χρήση των υπηρεσιών διασυνοριακών πληρωμών Cross-border e-CNY Transfer Services (CBETS), οι ενδιάμεσες τράπεζες συνδέονται απευθείας με τα συστήματα πληρωμών των νομισματικών αρχών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κίνα και το εξωτερικό. 

Η τεχνολογία αυτή μειώνει τον χρόνο διεκπεραίωσης συναλλαγών από αρκετές εργάσιμες ημέρες σε λίγες μόλις ώρες, προσφέροντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ενίσχυση δεξιοτήτων των εργαζομένων με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Το Πεκίνο ενισχύει την ποιότητα του εργατικού δυναμικού ενόψει της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Λι Τσονγκ, με στρατηγικές για υπεύθυνη τεχνολογική ανάπτυξη και προστασία της απασχόλησης.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Οι εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ αποτρέπουν μια κλιμάκωση

Η Κίνα χαιρέτισε τους συμβιβασμούς με την ΕΕ για το εμπόριο και τα κινεζικά υβριδικά οχήματα, θεωρώντας ότι αποτρέπουν κλιμάκωση. Οι συνομιλίες στο Πεκίνο οδήγησαν σε μέτρα που καθησυχάζουν την Ευρώπη για τα κινεζικά οχήματα και τις σπάνιες γαίες.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν δείχνει «απώτερα κίνητρα»

Το Γραφείο της Κίνας για την Ταϊβάν καταδίκασε την ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, κατηγορώντας τον για διαστρέβλωση της αλήθειας και προώθηση της ανεξαρτησίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ-Κίνα: Συμφωνία για μειωμένες εξαγωγές υβριδικών και δασμούς

Η Κίνα συμφώνησε να περιορίσει τις εξαγωγές υβριδικών οχημάτων στην ΕΕ και να μειώσει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 4 δισ. ευρώ, όπως ανταλλακτικά, ελαιόλαδο και τρόφιμα, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μ. Σέφτσοβιτς.
Μάρος Σεφτσοβιτς στο Ευρωκοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-Κίνα: Συμφωνία για μείωση κινεζικών εξαγωγών υβριδικών οχημάτων

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν στη μείωση κατά 50% των κινεζικών υβριδικών εξαγωγών, στη διευκόλυνση αδειών για σπάνιες γαίες και στη βελτίωση πρόσβασης της ΕΕ στην κινεζική αγορά, ενώ η Κίνα μειώνει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα κατά 225 εκατ. ευρώ.
Ορίζοντας της Σανγκάης νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για τη φετινή 9η CIIE

Ένας μήνας μένει για την 9η CIIE στη Σανγκάη, όπου διεθνείς εταιρίες παρουσιάζουν ποικιλία προϊόντων, από τεχνολογίες μέχρι καφέ και σαπούνια. Από το 2018, η έκθεση προσελκύει συμμετέχοντες από 180 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.