ΓΔ: 2512.07 -0.05% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
Φώτο: Shutterstock

Ιράν: Εκτός διαπραγματεύσεων το βαλλιστικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ

Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι το βαλλιστικό της πρόγραμμα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, παρά τη συμφωνία για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις.

Η Τεχεράνη ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ημέρα μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ των εμπόλεμων μερών για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Οι ιρανικοί πύραυλοι είναι για να εκτοξεύονται, όχι αντικείμενο διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «οι αμυντικές δυνατότητες του Ιράν δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων, με κανέναν τρόπο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιρανός ομόλογός του Μασούντ Πεζεσκιάν υπέγραψαν χθες το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο προβλέπει περίοδο 60 ημερών για διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ωστόσο, το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων — ζήτημα που προκαλεί διαχρονικά ανησυχία σε Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ — δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Η παράλειψη αυτή θεωρείται ενδεικτική της πρόθεσης των δύο πλευρών να περιορίσουν τις συνομιλίες αποκλειστικά στο πυρηνικό πεδίο.

Επιθέσεις και στρατιωτικές εντάσεις

Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, από τις 28 Φεβρουαρίου έως την εύθραυστη εκεχειρία της 8ης Απριλίου, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν στοχοποιήσει ιρανικές εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων. 

Παρά τις επιθέσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία συνέχισε να απαντά με πυραυλικά πλήγματα και επιθέσεις drone εναντίον του Ισραήλ και χωρών του Κόλπου, συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο είχε επισημάνει ότι το Ιράν θα έπρεπε να διαπραγματευτεί για το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του. Ωστόσο, η Τεχεράνη απορρίπτει σταθερά κάθε συζήτηση που αφορά τις αμυντικές της δυνατότητες.

Η στάση της Ουάσινγκτον

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο Τραμπ φάνηκε να μετριάζει τη θέση των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, δεν θα ήταν «δίκαιο» για το Ιράν να μην διαθέτει πυραύλους, εφόσον άλλες χώρες έχουν ανάλογα οπλικά συστήματα.

«Αυτό που λέω είναι ότι αν άλλες χώρες τους έχουν, δεν θα ήταν πολύ δίκαιο γι' αυτούς να μην έχουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ένας βαλλιστικός πύραυλος δεν είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που συζητάμε για τα πυρηνικά όπλα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβρύχιο εξωτερικά μεταλλικό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πλήγμα σε ιρανικό υποβρύχιο και σε ναυτική εγκατάσταση

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση με drones σε ιρανικό υποβρύχιο και εγκατάσταση συντήρησης πλοίων, μειώνοντας, σύμφωνα με τη CENTCOM, τη δυνατότητα επιθέσεων του Ιράν σε εμπορικά πλοία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δασμός 20% σε όλα τα φορτία από τα Στενά του Ορμούζ στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επαναφορά ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν και επιβολή τέλους 20% στα φορτία που περνούν από τα Στενά του Ορμούζ, έπειτα από δήλωση της Τεχεράνης για κλείσιμό τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να ελέγχουν και να πληρώνονται για το Στενό του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πιθανότατα τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και θα πρέπει να αποζημιωθούν για αυτό, σημειώνοντας τη σημασία του διαύλου για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε πετρέλαιο και τις ανησυχίες για τιμές ενέργειας.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στις πρώτες ώρες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη λόγω της νέας κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο δείκτης STOXX 600 έχασε 0,3%, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη συμφωνία που αφορά το Στενό του Ορμούζ.