ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο:Shutterstock

Την περιφρόνηση της για την δήλωση της ΕΕ για το Χονγκ Κονγκ εξέφρασε η Κίνα

Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι εξέφρασε την ζωήρη δυσαρέσκειά της και τη βαθιά της περιφρόνηση απέναντι στην υποκρισία της ευρωπαϊκής δήλωσης που εκφράζει ανησυχία για κλιμάκωση της βίας.

Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι κατήγγειλε μια ευρωπαϊκή δήλωση για τις βιαιότητες στο Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και πολύ επικίνδυνη», σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε ιδιαίτερα οξύ τόνο και στην οποία υπογραμμίζει την «περιφρόνηση» του Πεκίνου για την ευρωπαϊκή «υποκρισία».

«Εκφράζουμε τη ζωηρή δυσαρέσκειά μας και τη βαθιά περιφρόνησή μας μπροστά στην υποκρισία της ευρωπαϊκής δήλωσης» που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία εκφράζεται ανησυχία για «την κλιμάκωση της βίας» στο Χονγκ Κονγκ, ενώ απευθύνεται έκκληση για διάλογο ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αρχές.

Όταν είχε ερωτηθεί, την Πέμπτη, για την αντίδρασή του αφού η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε παραπέμψει σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή καλούσε τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απαντήσουν με τρόπο αναλογικό στις διαμαρτυρίες και να επικεντρώσουν σ' έναν πολιτικό διάλογο για να εκτονωθούν οι εντάσεις.

Γάλλοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους τις τελευταίες εβδομάδες για να αποφύγουν μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα πριν από την τετραήμερη επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στη χώρα αυτή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η σπάνια δήλωση από την πρεσβεία επεδίωξε να υπογραμμίσει τις προσπάθειες των αρχών να επιλύσουν την κρίση και περιέγραψε τις διαδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κεντρικής κυβέρνησης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υμνήσει δημόσια τις καταχρήσεις των ταραχοποιών και έχει χλευάσει τα μέτρα αυτοάμυνας που λαμβάνει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για να υπερασπιστεί τη ζωή των αστυνομικών εναντίον αυτών που τους επιτίθενται», ανέφερε η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, η Γαλλία θα έπρεπε να επιδείξει αλληλεγγύη, δεδομένου ότι η αστυνομική δύναμή της έχει κι αυτή πείρα από βίαιες διαμαρτυρίες και δέχεται διαρκώς επικρίσεις και ύβρεις από «κακόβουλους ακραίους» στον κόσμο.

«Σ' αυτές τις συνθήκες, δείξαμε κατανόηση στη Γαλλία. Θα θέλαμε απ' αυτή να δείξει σήμερα το ίδιο πνεύμα απέναντί μας», προσθέτει η κινεζική πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Μίλησα με τον Σι για τον Τζίμι Λάι του Χονγκ Κονγκ

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σι Τζινπίνγκ για τον Τζίμι Λάι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση για υπονόμευση στην Κίνα. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος τόνισε τη δυσκολία της υπόθεσης για τον Κινέζο ηγέτη.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοήθησαν εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρία άτομα και εννέα εταιρείες σε Χονγκ Κονγκ, ΗΑΕ και Ομάν, για διευκόλυνση εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προς Κίνα, λίγες μέρες πριν το ταξίδι Τραμπ, εντείνοντας τις πιέσεις στην κρίση με το Ιράν.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ αναπτύχθηκε σταθερά στο α' τρίμηνο 2026

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ σημείωσε αύξηση 5,9% στο πραγματικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο 2026, ξεπερνώντας το 4% του προηγούμενου τριμήνου. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της HKSAR.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόοδος στην κατασκευή διεθνών κέντρων επιστημονικής καινοτομίας στην Κίνα

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στην κατασκευή τριών διεθνών κέντρων καινοτομίας στην Κίνα, ενισχύοντας τον ρόλο τους ως στρατηγικοί πυλώνες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα με τη Λιου Ντονγκμέι.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.