ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι είναι οι οκτώ υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του ΠΟΕ

Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι πιέσεις να επιλεγεί επικεφαλής από χώρα της Αφρικής.

Οκτώ υποψήφιοι από χώρες όπως το Μεξικό και η Μολδαβία θα ανταγωνιστούν για το ανώτατο αξίωμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιδιώκοντας να πείσουν τα 164 μέλη του ότι μπορούν να καθοδηγήσουν τον οργανισμό εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στο εμπόριο και αυξανόμενου προστατευτισμού.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών είχαν ως αποτέλεσμα χθες κατά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας να προστεθούν τρία ονόματα στον κατάλογο των πιθανών διαδόχων του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Αζεβέντο, που θα παραιτηθεί στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι πιέσεις να επιλεγεί επικεφαλής από χώρα της Αφρικής.

Ωστόσο, η ήπειρος δεν έχει προτείνει έναν ενιαίο υποψήφιο και αντ’ αυτού παρουσίασε τρεις υποψηφίους, από την Αίγυπτο, την Κένυα και τη Νιγηρία. Οι άλλοι είναι από τη Βρετανία, το Μεξικό, τη Μολδαβία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα. Ο ΠΟΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής. Τρεις εκ των υποψηφίων είναι γυναίκες.

Και οι οκτώ αναμένεται να παρουσιαστούν στο γενικό συμβούλιο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα. Μια ‘τρόικα’ πρεσβευτών θα βολιδοσκοπήσει τα μέλη του Οργανισμού με την ελπίδα αυτά να καταλήξουν σε ένα όνομα. «Είναι σαν να εκλέγεις έναν πάπα. Είναι μια διαδικασία συναίνεσης», δήλωσε ο Χοσούκ Λι-Μακιγιάμα, διευθυντής του ινστιτούτου εμπορίου ECIPE.

Η διαδικασία κανονικά διαρκεί εννέα μήνες, αλλά ο ΠΟΕ θέλει να ολοκληρωθεί εντός τριών. Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Ο ΠΟΕ θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με μια σειρά από διαφωνίες, όπως οι επιδοτήσεις για την αλιεία, ενόψει της συνόδου του το 2021. Επίσης δέχεται πιέσεις να επικαιροποιήσει τους παγκόσμιους κανόνες για το εμπόριο που καθορίστηκαν πριν από 25 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συζητήσεις με ηγέτες Μεξικού-Καναδά για εμπόριο και μεταναστευτικό

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με ηγέτες Μεξικού και Καναδά για εμπορικά και μεταναστευτικά ζητήματα, μετά την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ 2026. Συνομίλησε χαμογελαστός με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ στην εκδήλωση.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Συνεχίζουμε το πετρέλαιο στην Ινδία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις

vΟ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει πετρέλαιο στην Ινδία, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και τόνισε πως η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος πάροχος για την ενεργειακή ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας.
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καφούνης: Ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στο Ουζμπεκιστάν

Ισχυρές προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν διαπιστώθηκαν σε συνάντηση του Ουζμπέκου Πρέσβη με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ. Το 2026 αναμένεται ως έτος ευκαιριών για ελληνικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία.
Αγορά Γιουβού Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα-Γιουγού: Ρεκόρ εξωτερικού εμπορίου στο δεκάμηνο Ιαν-Οκτ 2025

Η Γίγου, γνωστή ως "παγκόσμιο σούπερ μάρκετ", σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών και εισαγωγών 701,19 δισ. γιουάν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 700 δισ., με αύξηση 32% σε 230 αγορές.