ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο ΠΟΕ προειδοποιεί για ύφεση του παγκόσμιου εμπορίου το 2023

Ο Οργανισμός δήλωσε σήμερα ότι εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, συγκριτικά με την εκτίμηση του Απριλίου για αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, αναμένει αύξηση του εμπορίου μόλις κατά 1,0%.

Επιβράδυνση της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου προέβλεψε για την επόμενη χρονιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, καθώς οι πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση για εισαγωγές, ενώ προειδοποίησε για πιθανή συρρίκνωση εάν επιδεινωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Οργανισμός δήλωσε σήμερα ότι εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, συγκριτικά με την εκτίμηση του Απριλίου για αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, αναμένει αύξηση του εμπορίου μόλις κατά 1,0%, συγκριτικά με προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%.

Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις του. Οι εκτιμήσεις του για αύξηση του εμπορίου κυμαίνονταν από 2,0% έως 4,9% φέτος και από -2,8% έως 4,6% για το 2023.

«Η εικόνα για το 2023 έχει επιδεινωθεί σημαντικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμα χαμηλότερες προβλέψεις την επόμενη χρονιά. «Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε η ίδια.

Καιρικά φαινόμενα που πλήττουν περιοχές όπου παράγονται τρόφιμα ή που προκαλούν ζημιές σε ενεργειακές υποδομές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την αύξηση του εμπορίου, παράλληλα με την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι εξάρσεις της COVID-19 έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή.

Η ίδια προειδοποίησε επίσης κατά της «δελεαστικής αντιμετώπισης» του να προσφύγει κανείς σε εμπορικούς περιορισμούς, λέγοντας πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε διάφορες χώρες μειώθηκαν από 57 σε 42 τον περασμένο μήνα, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι σε 53 λόγω νέων μέτρων.

Η πρόβλεψη του ΠΟΕ δεν καλύπτει τον τομέα τον υπηρεσιών, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι οι τουριστικές αφίξεις πιθανόν να μειωθούν αφού τριπλασιάστηκαν τους πρώτους επτά μήνες του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι οκτώ υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του ΠΟΕ

Με τρεις από τους έξι προηγούμενους γενικούς διευθυντές να προέρχονται από την Ευρώπη και τους άλλους από την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι πιέσεις να επιλεγεί επικεφαλής από χώρα της Αφρικής.
ΔΙΕΘΝΗ

Αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ κατεχόμενων περιοχών και Κύπρου

Κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς οι πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, αναμένεται να φτάσουν στα 12 εκατ. ευρώ.
Πλοιο, κοντεινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση των τελών διέλευσης εμπορικών πλοίων σε Σουέζ και Βόσπορο

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλές αποστολές containers θα εκτραπούν σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης επιβαρύνοντας την κατάσταση στους τερματικούς του Μπρεμερχάβεν, του Αμβούργου, του Ρότερνταμ και άλλων μεγάλων λιμενικών κόμβων.