Φωτο: Shutterstock

S&P: Ζημιές 2,1 τρισ. έως το τέλος του 2021 για τις τράπεζες παγκοσμίως 

Οι μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις - υπερδιπλάσιες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019 - θα σημειωθούν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Το 60% των ζημιών είναι πιθανόν να σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Η κρίση του κορονοϊού θα στοιχίσει στις τράπεζες παγκοσμίως συνολικά 2,1 τρισ. δολάρια έως το τέλος του επόμενου έτους, λόγω των ζημιών που θα έχουν από δάνεια, εκτίμησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global.

Φέτος, οι ζημιές των τραπεζών αναμένεται να ανέλθουν σε 1,3 τρισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την S&P, ενώ περίπου το 60% των ζημιών είναι πιθανόν να σημειωθούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις - υπερδιπλάσιες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019 - θα σημειωθούν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

«Εάν η πανδημία αποδειχθεί χειρότερη ή διαρκέσει περισσότερο από ό,τι υποθέτουν οι προβλέψεις του βασικού σεναρίου της S&P, τότε ένας συνδυασμός υψηλότερων πιστωτικών απωλειών και χαμηλότερων κερδών θα πλήξει αναπόφευκτα τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται στην έκθεση της S&P.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ