ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας

Υψηλόβαθμη επίσκεψη ΕΕ στην Άγκυρα για ασφάλεια και μετανάστευση

Κοινή επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν σήμερα τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης στο επίκεντρο.

Στην Άγκυρα πραγματοποιείται σήμερα κοινή επίσκεψη υψηλού επιπέδου από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάγια Κάλας, τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, και την Επίτροπο Διεύρυνσης, Μάρτα Κος. Στόχος της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και σε συγκυρία έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η μετανάστευση, καθώς και οι προσπάθειες ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και τη συνεργασία σε κοινές στρατηγικές προτεραιότητες. Η Επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών και Εμπορίου της Τουρκίας.

Ενίσχυση της συνδεσιμότητας και του εμπορίου

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Διεύρυνσης, Γκιγιόμ Μερσιέ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην ατζέντα διασυνδεσιμότητας (connectivity). Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Μαύρη Θάλασσα και στοχεύει στην ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω του Νοτίου Καυκάσου.

Η Τουρκία θεωρείται κομβικός εταίρος στην ανάπτυξη δικτύων μεταφορών και υποδομών που θα διευκολύνουν τις εμπορικές ροές ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το σχέδιο αυτό συνδέεται με τον λεγόμενο «Μεσαίο Διάδρομο» (Middle Corridor/Trans-Caspian Transport Corridor), μια εμπορική διαδρομή που παρακάμπτει τη Ρωσία και αποσκοπεί στην ενίσχυση των μεταφορικών και εμπορικών συνδέσεων Ασίας-Ευρώπης.

Προοπτικές και προκλήσεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομικής ολοκλήρωσης, της άμυνας και της περιφερειακής σταθερότητας. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή εξελίσσεται σε ένα σύνθετο πολιτικό πλαίσιο, καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ παραμένουν ουσιαστικά παγωμένες.

Παράλληλα, εξακολουθούν να διατυπώνονται ευρωπαϊκές ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα. Στην Άγκυρα βρίσκεται επίσης ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Νάτσο Σάνσεθ Αμόρ, ο οποίος θα έχει χωριστές επαφές με Τούρκους αξιωματούχους. Ο Σάνσεθ Αμόρ έχει επισημάνει ότι η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να συνοδεύεται από πρόοδο στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Προηγούμενες επισκέψεις και διπλωματικές επαφές

Η Κάγια Κάλας και η Μάρτα Κος έχουν επισκεφθεί ξανά την Άγκυρα υπό τις σημερινές τους ιδιότητες. Η Ύπατη Εκπρόσωπος είχε πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2025, ενώ η Επίτροπος Διεύρυνσης είχε μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο του 2026 για συνομιλίες σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2025, στο πλαίσιο του Υψηλού Επιπέδου Διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια. Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την πρώτη του στην Άγκυρα ως Επιτρόπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Κεφαλογιάννη σε Κάλας, Κος, Μπρούνερ πριν τη Σύνοδο ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να μεταφέρουν τα σαφή μηνύματα ειρήνης και ασφάλειας της Έκθεσης Προόδου, ενόψει των συναντήσεών τους με Τούρκους αξιωματούχους.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Προσωρινή κράτηση 178 ατόμων πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στην Τουρκία, 178 άτομα προφυλακίστηκαν για τρομοκρατία πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έπειτα από πρόσφατες επιχειρήσεις, όπως μετέδωσε το Anadolu. Άλλοι 34 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με την εισαγγελία Άγκυρας.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Τραμπ: Όχι κινητήρες για το τουρκικό KAAN

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ζητά με επιστολή του στον Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση κινητήρων GE F110 στην Τουρκία για τα μαχητικά KAAN και να μην προχωρήσει η απόκτηση F-35 από την Άγκυρα.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Δικαστική εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει στον πρόεδρο να πάει στη σύνοδο ΝΑΤΟ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας διέταξε την κυβέρνηση να επιτρέψει στον πρόεδρο Πέτρ Πάβελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Άγκυρα, αποκαθιστώντας τις εξουσίες του μετά από διαφωνία με την κυβέρνηση.