ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισπανίας

Ισπανία: 1,2 εκατομμύρια αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

Περίπου 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης κατέθεσαν στην Ισπανία αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, κυρίως από Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Πάνω από 600.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί, ενώ η πλειονότητα των αιτούντων είναι νέοι άνδρες.

Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια αιτήσεις πολιτογράφησης έχουν υποβληθεί στην Ισπανία από αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Τα δύο τρίτα των αιτήσεων προέρχονται από μετανάστες της Λατινικής Αμερικής.

Συνολικά, 1.174.978 φάκελοι κατατέθηκαν από τα μέσα Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου, εκ των οποίων περισσότεροι από 600.000 έχουν ήδη κριθεί «αποδεκτοί», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης Πιλάρ Κανθέλα σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Το 67% των αιτούντων προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και το 22,9% από την Αφρική. Οι περισσότεροι είναι νέοι — 8 στους 10 κάτω των 45 ετών — και άνδρες (57%).

Η Κολομβία κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 25,9%, ακολουθούμενη από το Μαρόκο (13,3%), τη Βενεζουέλα (11,8%) και το Περού (8,8%). Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να εξετάσουν τις αιτήσεις και να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν άδεια διαμονής και εργασίας, η οποία θα ισχύει αποκλειστικά στην Ισπανία.

Η πολιτική διάσταση του προγράμματος

Υπό πίεση λόγω δικαστικών υποθέσεων που επηρεάζουν το περιβάλλον του και το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE), ο Πέδρο Σάντσεθ έχει αναδείξει το σχέδιο αυτό σε σημαία της κυβερνητικής του δράσης. Προβάλλει μια πολιτική μεταναστευτικής υποδοχής σε αντίθεση με την αυστηροποίηση που παρατηρείται σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Λίγο πριν τη λήξη της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι οι αιτήσεις ξεπερνούν το «ένα εκατομμύριο», ενώ η κυβέρνηση αρχικά εκτιμούσε πως θα επωφελούνταν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Οι ενδιαφερόμενοι όφειλαν να αποδείξουν πεντάμηνη παρουσία στην Ισπανία έως την 1η Ιανουαρίου και καθαρό ποινικό μητρώο. Η ισπανική αριστερή κυβέρνηση, ευνοϊκή προς μια «νόμιμη, ασφαλή και συντεταγμένη» μετανάστευση, διαφοροποιείται από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αντιδράσεις και κοινωνικές προεκτάσεις

Η ρεαλιστική αυτή προσέγγιση χαιρετίστηκε από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης στην Ισπανία (CEOE), σε μια περίοδο όπου καταγράφονται δυσκολίες πρόσληψης σε ορισμένους κλάδους.

Αντίθετα, το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox αντιτίθενται στο σχέδιο πολιτογράφησης, κάνοντας λόγο για «παρανοϊκή πολιτική» και «μεταναστευτική εισβολή» αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισπανία, σύγκρουση τρένων
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: 68 νεκροί από τη σύγκρουση τρένων – Πένθος σε όλη τη χώρα

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε τη θλίψη του έθνους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με συγκρουόμενα τρένα στην Ούρδα, ενώ σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να σημειωθούν δύο τέτοιες τραγωδίες μέσα σε ένα χρόνο.
Ισπανία, σύγκρουση τρένων
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη φέρεται να οδήγησε στην τραγωδία

Ανησυχία για τα μέτρα ασφαλείας στους ισπανικούς σιδηροδρόμους προκαλεί το πολύνεκρο δυστύχημα, καθώς τρένο κινήθηκε παρά το κόκκινο σήμα λόγω βλάβης, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, που έκανε λόγο για «ανεξήγητη» απόφαση.
Ισπανία, σύγκρουση τρένων
ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Ισπανία: 68 νεκροί από σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας

Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία, με 64 νεκρούς μετά από σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας. Οι διασώστες ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια, ενώ πολλά βαγόνια έχουν εκτροχιαστεί κι έπεσαν σε πλαγιά.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΥΠΕΞ εκφράζει συλλυπητήρια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα κοντά στο Τολέδο, απευθύνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό της Ισπανίας.
Ισπανία, σύγκρουση τρένων
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 30 νεκροί και 80 τραυματίες σε σύγκρουση τρένων

Τουλάχιστον 31 νεκροί και 80 τραυματίες είναι ο απολογισμός σύγκρουσης δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία, στη γραμμή Μαδρίτη-Ανδαλουσία, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο Τολέδο.