Φώτο: Shutterstock

Η πανδημία του κορονοϊού πλήγωσε τον τουρισμό της Ιταλίας

Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε ανυπολόγιστο πλήγμα στον ιταλικό τουρισμό με 250.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο να κινδυνεύουν να χαθούν μέχρι τέλος του καλοκαιριού.

Πρωτοφανείς απώλειες για τον ιταλικό τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού με την συρρίκνωση των ξένων τουριστών να φτάνει το 93,2% ενώ έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της χώρας προκαλεί και η πτώση του εσωτερικού τουρισμού που φτάνει στο 67,2%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Ένωσης Ξενοδόχων οι διανυκτερεύσεις θα μειωθούν φέτος κατά 295 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019. Τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, η παρουσία τουριστών στα τουριστικά καταλύματα της Ιταλίας μειώθηκε κατά 80,6%. 

Αυτό όπως αναμενόταν έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα και στις εποχικές θέσεις εργασίας με 110.000 να έχουν χαθεί μόνο τον Ιούνιο ενώ συνολικά, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς άλλοι 140.000 εργαζόμενοι. Σε ότι αφορά τον Ιούλιο, οι Ιταλοί ξενοδόχοι προβλέπουν ότι πάνω από τα μισά τους δωμάτια θα είναι κενά, ενώ στο 62% των ξενοδοχειακών μονάδων, οι άδειες κλίνες θα ξεπεράσουν τα δύο τρίτα. 

«Η θύελλα των συνεπειών του κορωνοϊού έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει και χτυπά αλύπητα το ιταλικό σύστημα φιλοξενίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων της χώρας Μπερναμπό Μπόκα. Οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι ολόκληρος ο τομέας, το 2020, θα χάσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 69% του συνολικού του τζίρου, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Κόντε να στηρίξει με «μπόνους» 500 ευρώ τις λιγότερο εύπορες οικογένειες ώστε να πάνε διακοπές.

 O Ιταλός υπουργός τουρισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε ότι δόθηκαν ήδη 401.525 «μπόνους», αξίας 183 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά ταύτα, οι δυσκολίες είναι εμφανέστατες και πρόσθεσε πως «χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική με στρατηγικές επιλογές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε Καμπανία και Νάπολη

Το πρόστιμο αφορά σε όποιον δεν φοράει μάσκα σε κλειστό χώρο, είτε πρόκειται για δημόσια κτήρια, σούπερ μάρκετ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, είτε για δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο, τρένα, μετρό).