ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Syria-amaxoi-Tourkia
Shutterstock

Ξεκινάει και πάλι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία

Μετά από μια εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων ξεκινάει και πάλι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία με Ρωσία και Κίνα να επιβάλλουν τη μείωση των διελεύσεων βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδότησε χθες Σάββατο την επανέναρξη των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε Σύρους μέσω μιας συνοριακής διέλευσης στα τουρκοσυριακά σύνορα, μία ημέρα αφού εξέπνευσε η εντολή της επιχείρησης η οποία διεξαγόταν τα προηγούμενα έξι χρόνια, αφήνοντας στον αέρα εκατομμύρια ανθρώπους που σύμφωνα με τον Οργανισμό εξαρτώνταν απόλυτα από αυτή.

Έπειτα από μια εβδομάδα διαξιφισμών και διχασμού και επτά ψηφοφορίες, το κείμενο της απόφασης το οποίο συνέταξαν η Γερμανία και το Βέλγιο και προβλέπει τη χρησιμοποίηση για έναν χρόνο της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ Χάουα — ως την Παρασκευή χρησιμοποιούνταν δύο διελεύσεις — εγκρίθηκε με 12 ψήφους από τις 15 του ΣΑ. Η Ρωσία, ο βασικός σύμμαχος της Συρίας, η Κίνα και η Δομινικανή Δημοκρατία απείχαν.

Η Ρωσία, η οποία είχε ασκήσει βέτο μαζί με την Κίνα σε προηγούμενες εκδοχές του κειμένου, πρακτικά επέβαλε τη μείωση των διελεύσεων μέσω των οποίων παραδίδεται η βοήθεια σε μία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις προβλέπονται από την ΕΕ στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε οκτώ πρόσωπα, στον όμιλο Βάγκνερ και άλλες τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν. Επίσης προβλέπονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα τυχόν πόρων στην επικράτεια της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Προσκάλεσε Κίνα και Ρωσία στο παγκόσμιο Φόρουμ για το Κλίμα

Στο συγκεκριμένο Φόρουμ αναμένεται να συμμετέχουν ηγέτες από 40 χώρες, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν οι προσπάθειες που χρειάζεται να γίνουν για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα ορυκτά καύσιμα.