ΓΔ: 2100.46 0.81% Τζίρος: 264.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Επανεξελέγη πρόεδρος της Πολωνίας ο Αντρέι Ντούντα

Με καταμετρημένο το 99,7% των ψηφοδελτίων, ο σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Αντρέι Ντούντα εξασφάλισε ποσοστό 51,21% των ψήφων.

Επανεξελέγη σήμερα, για μια νέα πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο, ο Αντρέι Ντοόυντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εκλογική Επιτροπή της χώρας, επικαλούμενη τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Με καταμετρημένο το 99,7% των ψηφοδελτίων, ο σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) Αντρέι Ντούντα εξασφάλισε ποσοστό 51,21% των ψήφων έναντι 48,79% που έλαβε ο φιλελεύθερος αντίπαλός του, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρσασκόφσκι.

"Τα αποτελέσματα από πέντε τελευταίες εκλογικές περιφέρειες τα οποία αναμένουμε ακόμα δεν θα αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας Σιλβέστερ Μαρτσίνιακ. Η νίκη του Ντούντα ενισχύει τη θέση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015.

Ωστόσο ο πολιτικός επιστήμονας Καζίμιερτς Κικ, του Πανεπιστημίου του Κίελτσε, έκρινε ότι "πρόκειται για μια μικρή επιτυχία" του προέδρου Ντούντα. "Βεβαίως και κέρδισε τις εκλογές, αλλά η πραγματική επιτυχία ανήκει στον Ραφάλ Τρσασκόφσκι και στην αντιπολίτευση η οποία κέρδισε έδαφος", δήλωσε.

"Το ισχυρό αποτέλεσμα του Ραφάλ Τρσασκόφσκι του δίδει τη δυνατότητα να γίνει μια σημαντική φυσιογνωμία της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης", δήλωσε παράλληλα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Ρίτσαρντ.

Ο Ντούντα υποστηρίζεται από το συντηρητικό κόμμα PiS ενώ ο δήμαρχος της Βαρσοβίας εκπροσωπεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, την Πλατφόρμα των Πολιτών (PO), και υποσχόταν να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ οι οποίες έχουν ενταθεί από την άνοδο στην εξουσία του PiS.Το ποσοστό συμμετοχής στην αμφίρροπη αυτή εκλογική αναμέτρηση ήταν πολύ υψηλό για την Πολωνία, καθώς έφτασε στο 67,9%.

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα στον Ντούντα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, αναρτώντας φωτογραφία του μαζί με τον πολιτικό του σύμμαχο στο Facebook στην οποία προσθέτει "Μπράβο!"

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ για εξέταση χρηματοδότησης της Ουκρανίας με ρωσικά assets

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εξετάσουν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας για το 2026-2027 μέσω αξιοποίησης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αντί της κοινής δανειοδότησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΕΕ: Το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε αρχές της ΕΕ

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας δεν θεωρείται πλέον ανεξάρτητο λόγω παρατυπιών στους διορισμούς από το PiS και παραβιάζει βασικές ευρωπαϊκές αρχές και το κράτος δικαίου.
Πολωνική σημαία στη Βαρσοβία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη επίσκεψη Ζελένσκι στην Πολωνία μετά την εκλογή Ναβρότσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται αύριο τη Βαρσοβία για πρώτη φορά ως πρόεδρος, συναντώντας τον επικριτικό Πολωνό ομόλογό του Ναβρότσκι, σε μια κρίσιμη αλλά τεταμένη συνάντηση λόγω ψυχρών διμερών σχέσεων.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Παραγωγή και τοποθέτηση ναρκών κατά προσωπικού στα ανατολικά σύνορα

Η Πολωνία θα ξεκινήσει ξανά την παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού για πρώτη φορά από τον Ψυχρό Πόλεμο, σχεδιάζοντας να τις αναπτύξει στα ανατολικά σύνορά της και πιθανώς να τις εξάγει στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας.