ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Το κτίριο της Κνεσέτ

Ισραήλ: Εκλογές για το κοινοβούλιο προγραμματισμένες για 27 Οκτωβρίου

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου. Θα είναι η πρώτη ψηφοφορία μετά την επίθεση της Χαμάς το 2023 και θεωρείται δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ θα διεξαχθούν στις 27 Οκτωβρίου, ημερομηνία που είχε ήδη καθοριστεί από τη νομοθεσία της χώρας.

Η αναμέτρηση αυτή θα είναι η πρώτη μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και θεωρείται από πολλούς ως ένα άτυπο δημοψήφισμα για την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αν και υπήρξαν συζητήσεις για πιθανή επίσπευση της διαδικασίας, τελικά αποφασίστηκε η διεξαγωγή των εκλογών στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα αποτελέσει πρόκληση τόσο για το μπλοκ του Νετανιάχου όσο και για την αντιπολίτευση, καθώς οι κυβερνητικοί συνασπισμοί στο Ισραήλ συνήθως σχηματίζονται από πολλά κόμματα.

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Γκάντι Άιζενκοτ αναδεικνύεται ως κύριος αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού. Το νέο του κεντρώο κόμμα, Γιασάρ! (εβραϊκή λέξη που σημαίνει «ευθεία» ή «έντιμα»), καταγράφει αυξανόμενη δυναμική και σε πρόσφατη δημοσκόπηση ξεπέρασε το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο Άιζενκοτ, 66 ετών, υπηρέτησε ως αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από το 2015 έως το 2019, πριν εισέλθει στην πολιτική. Είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Χάιφα και ειδικός στη λιβανική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Γιος Μαροκινών μεταναστών, γεννήθηκε στην Τιβεριάδα του βόρειου Ισραήλ και είναι πατέρας πέντε παιδιών. Ένας γιος του και δύο ανιψιοί του σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι, σε αντίθεση, ο γιος του Νετανιάχου, Γιαΐρ, ζει στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου και δεν έχει υπηρετήσει σε μάχιμη μονάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία δύο στρατιωτών, ενόψει των εκλογών. Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη Χεβρώνα, που έχει αποκλειστεί, διαμηνύοντας πως θα διασφαλίσει την ασφάλεια.
Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Εναλλακτική οικονομία αν επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ο Νετανιάχου παραδέχτηκε την πίεση από τις ΗΠΑ και τόνισε ότι το Ισραήλ ίσως χρειαστεί να δημιουργήσει εναλλακτική οικονομία για να αντιμετωπίσει πιθανές διεθνείς, κυρίως τραπεζικές, κυρώσεις, ενόψει των εκλογών.
Εκτόξευση Barak MX πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ στο Ιράν μέσα στο Σαββατοκύριακο, λέει ο Μπάρακ

Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τομ Μπάρακ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως πλήξουν το Ιράν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς συνεχίζονται οι απειλές από Ουάσιγκτον και Ισραήλ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Τραμπ παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις.
Δημοσιογραφικό γιλέκο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φωτορεπόρτερ του AFP κατέγραψε τυχαία επίθεση στη Χεβρώνα

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου έγινε μάρτυρας ένοπλης επίθεσης στη Χεβρώνα, όπου δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και οι δύο δράστες σκοτώθηκαν. Ο ίδιος βρέθηκε εκεί για να καλύψει τη συγκομιδή ελιάς και απαθανάτισε τις σκηνές.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Άνευ προηγουμένου επιχείρηση στη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε lock down στη Χεβρώνα μετά από επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων που σκότωσαν δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Θα γίνουν έρευνες πόρτα-πόρτα και κατεδαφίσεις κατοικιών.