Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και επείγουσα επανέναρξη της διπλωματίας μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε δήλωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπό του, ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση» στην περιοχή, αναφερόμενος στις ιρανικές επιθέσεις εναντίον πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, στις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράν και στα ιρανικά πλήγματα εναντίον στόχων σε γειτονικές χώρες.
«Όλες αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», υπογραμμίζεται στη δήλωση, η οποία τονίζει τη σημασία της αποκλιμάκωσης για τη σταθερότητα της περιοχής.
Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αποφεύγοντας ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση, και να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Προειδοποίησε ότι η επιστροφή σε εχθροπραξίες πλήρους κλίμακας θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τους λαούς της περιοχής, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία.
Επιπλέον, επανέλαβε την ανάγκη αποκατάστασης της «πλήρους ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ», υπογραμμίζοντας τη σημασία της για το διεθνές εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.
Τέλος, προέτρεψε το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επαναλάβουν επειγόντως τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου.