ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο AfD Γερμανία

Στελέχη του AfD τραγούδησαν τον ύμνο της Ανατολικής Γερμανίας

Ηγετικά στελέχη της AfD τραγούδησαν τον ύμνο της Ανατολικής Γερμανίας σε προεκλογική εκδήλωση στη Σαξονία-Άνχαλτ, ενώ ο Μπγερν Χέκε δήλωσε ότι μόνο οι Ανατολικογερμανοί είναι «βέροι» Γερμανοί.

Η προεκλογική εκστρατεία της AfD στη Σαξονία - Άνχαλτ πυροδότησε αντιδράσεις, καθώς ηγετικά στελέχη του κόμματος έψαλαν τον ύμνο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας σε εκδήλωση στο Ντεσάου-Ροσλάου. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία Μπγερν Χέκε προκάλεσε νέα συζήτηση δηλώνοντας ότι μόνο οι Ανατολικογερμανοί είναι «βέροι» Γερμανοί.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συμπρόεδρος της AfD Τίνο Χρουπάλα και ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος στο κρατίδιο, Ούλριχ Ζίγκμουντ, εμφανίζονται να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο της Ανατολικής Γερμανίας μαζί με εκατοντάδες παρευρισκόμενους. Το περιστατικό σημειώθηκε στο τέλος μιας συζήτησης, όταν ο καλλιτέχνης καμπαρέ Ούβε Στάιμλε άρχισε να τραγουδά το «Auferstanden aus Ruinen» («Αναστημένος από τα Ερείπια»), με τους δύο πολιτικούς να συμμετέχουν χαμογελώντας.

Ο επιτελάρχης της καγκελαρίας, Τόρστεν Φράι, χαρακτήρισε το γεγονός «εξαιρετικά ανησυχητικό», επισημαίνοντας ότι είναι προβληματικό όταν τέτοιες ενέργειες συνδέονται με πολιτικά μηνύματα. Σχολιάζοντας παράλληλα τη δήλωση του Μπγερν Χέκε περί «βέρων» Ανατολικογερμανών, τόνισε στην τηλεόραση της WELT πως «ζούμε 36 χρόνια μετά την επανένωση και θα πρέπει να τονίζουμε ό,τι μας ενώνει και όχι ό,τι μας χωρίζει».

Ο κ. Φράι υπογράμμισε ότι τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στις ομοσπονδιακές πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυσή τους ως βιομηχανικών κόμβων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Δεν συμφωνώ να εστιάζουμε σε διχαστικά ζητήματα ή ακόμη και σε μυθολογικά στοιχεία. Είμαστε μία χώρα, αντιμετωπίζουμε μαζί μεγάλες προκλήσεις και θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτές», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του καγκελάριου Μερτς.

Οι εκλογές στη Σαξονία - Άνχαλτ είναι προγραμματισμένες για τις 6 Σεπτεμβρίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν την AfD να προηγείται με ποσοστά που ξεπερνούν το 40%. Ο Ούλριχ Ζίγκμουντ δήλωσε ότι αναμένει αυτοδύναμη κυβέρνηση της AfD, υπογραμμίζοντας πως θα επιδιώξει να κυβερνήσει με διαφάνεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Προειδοποιεί για «ζημιά» αν κυβερνήσει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

Ο Μερτς προειδοποιεί για σοβαρή οικονομική ζημιά στη Σαξονία-Άνχαλτ αν η κυβέρνηση περάσει στην AfD, ενώ ασκεί κριτική στις πολιτικές Μέρκελ για την άνοδο της ακροδεξιάς και τονίζει πως η κυβέρνησή του κινείται διορθωτικά.
Γερμανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Σαξονία-Άνχαλτ: Η AfD προηγείται, αβέβαιο το μετεκλογικό τοπίο

Οι τοπικές εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, πατρίδα του Bauhaus, Νίτσε και Λούθηρου, προκαλούν αγωνία, καθώς η AfD προηγείται με 40-43% στις δημοσκοπήσεις, απειλώντας πολιτικό σεισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, προπορεύεται 7 μονάδες του CDU/CSU

Η AfD ενισχύει το προβάδισμά της στη Γερμανία, αγγίζοντας το 28% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνά κατά επτά μονάδες το CDU/CSU, ενώ οι Οικολόγοι φτάνουν το 15%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 12% και η ριζοσπαστική Αριστερά το 11%.
Γερμανική κάλπη εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης πριν τις τοπικές εκλογές

Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης ενόψει εκλογών σε κρατίδια τον Σεπτέμβριο. Βίντεο-προπαγάνδα στοχεύει πολιτικούς μη φιλικούς προς τη Ρωσία, εκτός AfD και BSW, μέσω πλατφορμών με ψεύτικα λογότυπα ΜΜΕ.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Τόρστεν Φράι νέος επικεφαλής ΚΟ CDU/CSU στη Γερμανία με 91,9%

Ο Τόρστεν Φράι εξελέγη νέος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, λαμβάνοντας το 91,9% των ψήφων, διαδεχόμενος τον Γενς Σπαν που παραιτήθηκε μετά από αντιδράσεις για απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

AfD πρώτη στις προτιμήσεις, αμφισβήτηση για μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία

Η AfD παραμένει πρώτη στις δημοσκοπήσεις με 26%, ακολουθεί η Χριστιανική Ένωση με 22%. Το 70% των πολιτών δεν κατανοεί τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τον καγκελάριο.